Dat zegt de vermaarde medicus, statisticus, epidemioloog, datawetenschapper en wetenschapscriticus prof. John Ioannidis van Stanford University. Hij waarschuwt voor de genomen maatregelen in de strijd tegen Covid-19. Volgens hem is betere informatie nodig om de beslissingen en acties, die een monumentale impact kunnen hebben, te kunnen sturen en de gevolgen ervan te monitoren.
In veel landen, zegt Ioannidis, zijn zeer ingrijpende maatregelen genomen. Als daardoor de pandemie verdwijnt - op zichzelf of door deze maatregelen - kunnen op korte termijn extreme sociale distantiëring en lockdowns draaglijk zijn. Maar hoe lang moeten zulke maatregelen worden voortgezet als de pandemie in de hele wereld onverminderd voortduurt? Hoe weten beleidsmakers of ze meer goed dan kwaad doen en wanneer sturen ze bij?
Goed beschouwd zegt de om zijn scherpe geest geprezen Stanford-hoogleraar dat de maatregelen mogelijk een ultiem geval van hybris zijn, de hoogmoedige hang van de moderne mens naar de beheersbaarheid en maakbaarheid van het leven en onze wereldIn een uiterst kritisch artikel in Statnews betoogt hij dat beleidsmakers een grote verantwoordelijkheid nemen met de lockdowns of vergaande social distancing-maatregelen die ze nu nemen. Ze maken namelijk keuzen die de samenleving al op afzienbare termijn enorm kunnen ontwrichten, terwijl ze wat hem betreft te typeren vallen als een grof en weinig onderbouwd experiment. De verwachting dat Covid-19 te remmen is door gedoseerde opbouw van groepsimmuniteit (herd immunity), zoals maandagavond de Nederlandse premier Rutte het publiek uitlegde, en dat zwakke mensen te redden zijn door isolatie, zoals de Franse president Macron diezelfde avond de Fransen voorhield, zal mogelijk een droom blijken omdat we niet weten hoe Covid-19 - een voor sommigen dodelijke infectie van de luchtwegen - zich gedraagt.
In het meest pessimistische scenario voorziet Ioannidis bij een besmetting van 60% van de wereldbevolking 1% sterfte. Dat vertaalt zich in ruim 40 miljoen sterfgevallen wereldwijd en is vergelijkbaar met de beruchte Spaanse Griep van 1918. De meerderheid van de doden zal bestaan uit mensen die al verzwakt zijn en sowieso een beperkte levensverwachting hebben. Dit in tegenstelling tot 1918, toen vooral veel jonge mensen stierven.
We kunnen, zegt Ioannidis, alleen maar hopen dat net als in 1918, het leven zal doorgaan. Destijds accepteerde men de plaag en betreurde de doden. Maar met lockdowns van maanden, zo niet jaren, stopt het leven grotendeels. De gevolgen op korte en lange termijn zijn volkomen onbekend. Uiteindelijk kunnen ze miljarden, en niet slechts miljoenen levens op het spel zetten. Ioannidis refereert aan de instandhouding van een zwakke populatie waarvan je als bioloog beter kunt vinden dat je hun verlies in een korte en snelle periode moet nemen. De grote getallen die hij noemt kunnen ook verwijzen naar de gevolgen van sociale ontwrichting en de grote conflicten die daardoor zullen ontstaan. Gisteren besloot China maar vast om Amerikaanse journalisten het land uit te zetten.
Ioannidis: "Als we besluiten om van de klif te springen, hebben we eerst data nodig om ons te informeren over de goede redenen voor een dergelijke actie en de kansen om ergens veilig te landen."
Goed beschouwd zegt de om zijn scherpe geest geprezen Stanford-hoogleraar dat de maatregelen mogelijk een ultiem geval van hybris zijn, de hoogmoedige hang van de moderne mens naar de beheersbaarheid en maakbaarheid van het leven en onze wereld.
UPDATE | 23:00
Nadat premier Rutte maandagavond het Nederlandse publiek toespraak over groepsimmuniteit kwam in Nederland een discussie over de betekenis van de door de regering gekozen strategie op gang. Den Haag leek te kiezen voor het langs natuurlijke weg geleidelijk infecteren van de bevolking met Covid-19. Daardoor zouden de sterkeren - verreweg de meerderheid van de bevolking - immuun worden en daarom de zwakkeren beschermen. Op weg naar die eindsituatie bestaat echter een risico. Het kan veel meer doden kosten dan de samenleving bereid is om te accepteren.
In het Kamerdebat dat vanmiddag plaatshad, maakten zowel GroenLinks als PVV en FvD duidelijk dat ze niet bereid zijn veel doden als risico te accepteren. Daarom pleitten die partijen voor een totale lockdown. Volgens Rutte vanmiddag is de Nederlandse situatie vergelijkbaar met een lockdown en is het niet de bedoeling dat mensen te veel risico lopen. Wat dat precies betekent, bleef onduidelijk. Ioannidis zou zeggen: dat is ook onduidelijk omdat we niet weten hoe de ziekte zich gedraagt. Onderzoek dat goed. Onderwijl loopt een samenleving dus onvermijdelijk risico, terwijl een lockdown of de wat liberalere Nederlandse versie daarvan de samenleving kan ontwrichten. Ga daarom verder met leven en verzamel onderwijl systematisch en zo snel mogelijk goede data op basis waarvan goed onderbouwde aanpakken kunnen worden gedefinieerd.
In Nieuwsuur legde gisteravond prof. Marion Koopmans, viroloog aan de Erasmus Universiteit, uit dat de Nederlandse strategie niet als een brute groepsimmuniteitsaanpak mag worden gezien. In de uitzending legt ook prof. Carl Bergstrom uit waarom hij een lockdown prefereert. Koopmans blijkt zijn visie te kunnen onderschrijven en ziet die als min of meer gelijk aan de Nederlandse aanpak.
Conclusie: het verschil tussen een lockdown en wat we nu doen is klein. Groepsimmuniteit is alleen de eindsituatie. https://t.co/GdW4UCPqBC
— Chris Aalberts (@ChrisAalberts) March 17, 2020
Het verschil zit op een ander punt. Zowel bij de keuze voor een lockdown als die voor de Nederlandse groepsimmuniteitsaanpak bestaat het risico dat in de Nederlandse situatie 40-80.000 mensen overlijden. Dat kan alleen voorkomen worden door een technische ingreep: een vaccin of het virus uitschakelend middel. Zolang dat er niet is, houden we dus de facto een samenleving in gehele (lockdown) of gedeeltelijke (groepsimmuniteit) opsluiting tót de wetenschap haar vinding om de mensheid te redden heeft gedaan. Beide strategieën kopen tijd, maar zoeken een oplossing zonder voldoende onderbouwing en die dus onzekerheid met zich meebrengt.
Koopmans maakt duidelijk dat zij na 6 april als viroloog geen einde aan de huidige thuiswerksituatie en social distancing in Nederland verwacht. Om het virus te bestrijden op de gekozen manier, moet de huidige situatie vermoedelijk nog maanden worden voortgezet. Experts wijzen erop dat het virus mogelijk nog enkele jaren slachtoffers zal maken.
In de technische briefing voor Tweede Kamerleden legde RIMV-directeur Jaap van Dissel vanmorgen zakelijk uit wat de Nederlandse aanpak behelst. GeenStijl maakte er een heldere analyse van met een video van de belangrijkste passage uit zijn toelichting: 'Nee. Nederland 'kiest' niet voor groepsimmuniteit'.
We leven in een tijd waarin emotie (begrijpelijk) de ratio overheerst. Onderbuik-partijen als PVV en FvD spelen er dankbaar op in want als individu wil je niet dood. Met een systeem (deels evolutionaire) analyse zoals Ioannidis doet maak je weinig vrienden. Maar toch.. https://t.co/Wxkh7oWQJC
— Food&Pharma (@rengerwitkamp) March 18, 2020
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Irene, ik snap denk ik wel wat je bedoelt, maar zoals je het zegt klopt het m.i. nog niet helemaal:
"Het RIVM stelt deze maatregelen voor. Ze verpakken daarbij hun waarde in een doel. Daar wordt het al wat mistig.
Naast de wetenschap zelf moet natuurlijk de politiek blootleggen dat de doelen van het RIVM niet alleen uit logische feiten komen, maar uit waarden."
1. In een maatschappelijk doel zitten altijd waarden en ik denk dat iedereen dat wel snapt.
Hooguit zouden ze daar nog wat explicieter over kunnen zijn.
2. In zijn TV-toespraak heeft Rutte drie scenario's geschetste en uitgelegd waarom 1 daarvan is gekozen en de andere twee niet. Volksgezondheid stond voorop, maar hij woog expliciet ook de economische gevolgen mee.
Het was dus geen TINA = There Is NO Alternative.
Zolang het kabinet daar helder in blijft, zie ik geen groot probleem.
Maar ook het RIVM moet steeds weer helder maken waar de wetenschap ophoudt en de normatieve, politieke keuzes beginnen. Daarom vond ik het goed dat de Kamercie bij zijn vragen aan Van Dissel duidelijk maakte dat hij in zijn verhaal impliciet ook politieke keuzes had gemaakt, o.a. over de beschikbare capaciteit van testen, bedden en apparatuur. Iets te weinig scheiding der machten dus.
Zijn we het zo eens?
#41 De politiek volgt toch de adviezen van het RIVM op? Het RIVM stelt deze maartegelen voor.
Ze verpakken daarbij hun waarde in een doel. Daar wordt het al wat mistig.
Naast de wetenschap zelf moet natuurlijk de politiek blootleggen dat de doelen van het RIVM niet alleen uit logische feiten komen, maar uit waarden.
Maar die hebben daarvoor te weinig kennis en ervaring met virussen. Dus die volgen het RIVM. Zo komen we langzaam in de niet waardevrije technocratie van het RIVM.
De pers doet daar een schepje bovenop, op beta dossiers ook te weinig in staat om de feiten te scheiden van de waarden. Geen kritische beta's meer in huis.
De landbouw is al langer slachtoffer van dit drieluik: te gekleurde wetenschap, poltieke tunnelvisie op basis hiervan en alfa journalisten zonder expertise (en alleen nog maar waarden in de pers die als feiten gebracht worden, extreem gekleurde journalistiek, niet kritisch meer.)
Maar misschien dwaal ik nu af:
Deze WC papier crisis komt door de manier waarop je doodgaat aan deze WC papier griep (in ademnood) en niet door de aantallen sterfgevallen.
Bij het RIVM zouden ze dit kunnen zien, als ze explicieter hun waarden bekennen. De politiek kan dan beter afwegen. En de pers moet net zo goed gaan schrijven als Foodlog.
Irene,
"Het RIVM zegt letterlijk dat het doel is van deze aanpak om zo veel mogelijk kwetsbaren te kunnen behandelen.
Dat laatste is naast een doel dus ook een waarde: het RIVM wil kunnen behandelen. Koste wat het kost zal de kwetsbare een medische behandeling krijgen.
Deze waarde is een keuze, geen feit. Precies hier zien we dat de zogenaamd feitelijke wetenschap niet waarde vrij is."
Ik volg je niet. Als het RIVM een doel stelt, is dat toch per definitie geen feitelijke mededeling?
En suggereren ze dat dan wel?
De "gewone" griep van 2017 gaf in Nederland 8000 extra sterfgevallen. Die zijn gestorven in hun eigen bed, zonder IC. Dit WC papier virus slaat op de longen, en we gaan dus griep patienten massaal behandelen in ziekenhuizen en zelfs IC's.
Het RIVM zegt letterlijk dat het doel is van deze aanpak om zo veel mogelijk kwetsbaren te kunnen behandelen.
Dat laatste is naast een doel dus ook een waarde: het RIVM wil kunnen behandelen. Koste wat het kost zal de kwetsbare een medische behandeling krijgen.
Deze waarde is een keuze, geen feit. Precies hier zien we dat de zogenaamd feitelijke wetenschap niet waarde vrij is.
Precies deze waarde moet politiek besproken worden.
Willen we koste wat het kost iedereen behandelen?
Deze crisis kost 90 miljard. Gemiddeld winnen we 6 levensjaren per overlijdensgeval. Stel er overlijden 4000 mensen. Dan geven we nu dus 3.750.000 uit per levensjaar. Of klopt er een cijfertje niet in mijn modelletje?
We zitten straks nog met decennia van slecht onderwijs, slechte politie, rechtbanken en .... zorg, om deze schuld terug te betalen.
We zouden ons inderdaad af kunnen vragen of dit WC papier virus niet gaat omslaan in een WC papier crisis die zijn weerga niet kent.
Het schrikbeeld van het virus dat de wetenschappers van het RIVM creeren door hun behandelfetishisme, lijkt op de manier waarop vegans de veehouderij bestrijden, maar de cijfers zou je ook een hele andere taal kunnen laten spreken: we gaan 6 april gewoon weer aan het werk, en de kids gaan weer gewoon naar school. En oude en zieke mensen gaan weer gewoon dood. Sorry, zo is het leven. Klaar met dit WC papier virus. Jammer dat hier weinig over geschreven wordt in de pers.
Jammer dat niemand in de Tweede Kamer dit nog zegt.
Zolang we democratisch kiezen voor deze regels, hou ik mij er aan. Maar ik vind dat de RIVM wetenschap kleur moet bekennen. Haar maakbaarheidsideaal maakt meer kapot dan mij lief is.
Laten we aub iig leren van deze crisis dat wetenschap totaal niet waardevrij is, dan is de stikstofcrisis straks ook snel opgelost.
Het Parool wijdt vanavond aandacht aan Ioannidis, Levitt en Marli Huijer. De krant heeft Katz (zie eerdere commentaren hieronder) gemist. Het artikel voegt weinig toe aan wat we hier al bespraken. Opvallend is het beperkte doorklonk in de rest van de pers. De vraag is immers serieus: is deze rampbestrijding wellicht niet een vorm van hybris, een en ander niettegenstaande het persoonlijke leed dat velen ervaren?
Indrukwekkend vond ik vanmorgen de artikelen in ons Liveblog van vandaag. De Aziaten isoleren mensen die het virus hebben en jagen het hun samenlevingen uit. Wij houden het erin en hopen dat het na een jaar of wat een griepje zal zijn. Dat wordt nog een heel gesprek tussen Westerse en Aziatische culturen én denkers die een nieuwe Spaanse griep liever accepteren dan tegen hoge maatschappelijke ontwrichtingskosten bestrijden.