Op basisscholen waar de snack in de ochtendpauze alleen maar groente en/of fruit mag zijn, eten kinderen 2 keer zoveel groente en fruit als op scholen waar geen regels zijn. Ouders vinden zo'n afspraak zinvol, stimulerend én haalbaar.

Onderzoekers van Wageningen University & Research probeerden op 9 basisscholen 3 verschillende strategieën uit om de consumptie van groente en fruit in de ochtendpauze te verhogen. Het onderzoek is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Appetite.

Op 4 van de deelnemende basisscholen golden geen regels voor de snacks tijdens de ochtendpauze. Drie scholen hanteerden als standaardbeleid dat de kinderen alle 5 de schooldagen verplicht een groente en/of fruitsnack mee kregen vanuit huis. Op 2 scholen stond tijdens de onderzoeksperiode (3 weken) een gevulde groente- en fruitschaal in de klas, gefinancierd vanuit het onderzoek. In totaal deden 569 kinderen uit groep 3 tot en met 5 mee aan het onderzoek.

Zonder regels over de snackkeuze bleken de kinderen gemiddeld in 50 à 60% van de gevallen groente of fruit mee te krijgen voor de ochtendpauze. Hun groente en fruitconsumptie kwam uit op gemiddeld 60 gram. De groente- en fruitschaal in de klas bleek een groot succes. De kinderen in deze onderzoeksgroep aten de meeste groente en fruit, gemiddeld 250 gram. Op de scholen met een 5-dagen groente- en fruitbeleid aten de kinderen gemiddeld 130 gram groente en fruit. Belangrijker nog bleek dat de ouders aangaven het 5-dagenbeleid makkelijk uitvoerbaar en financieel haalbaar te vinden, ook voor gezinnen met een lage sociaal-economische status. De kinderen kregen in 98% van de gevallen groente en/of fruit mee voor in de pauze.
WUR - Groente- en fruitconsumptie tijdens 10-uurtje twee keer zo hoog bij een 5-dagen beleid
  • Deel
Druk af