Volgens Denormandie is de derogatie - ontheffing in lekentaal - noodzakelijk om de 46.000 banen, 25.000 bietentelers en 21 suikerfabrieken in de sector te beschermen. De komende 3 jaar worden gebruikt om alternatieven voor neonics te ontwikkelen; het ministerie maakt hiervoor €5 miljoen vrij, schrijft Boerenbusiness.
La filière betterave-sucre est stratégique pour notre souveraineté alimentaire.
— Julien Denormandie (@J_Denormandie) August 6, 2020
Face à une crise inédite causée par la jaunisse, notre plan d’action : accélérer la recherche d'une solution efficace, sécuriser les plantations tout en limitant l’impact sur les pollinisateurs pic.twitter.com/94hZpiuOOj
Volgens sommige natuurorganisaties en de Franse vereniging van bijenhouders is de ontheffing "een stap terug in de tijd en catastrofaal voor bestuivers, zoals bijen."
Opvallend genoeg was Frankrijk, samen met Duitsland en Nederland, voorstander van het verbod op neonics. "Voor ons kwam dit nieuws als een grote verrassing, voornamelijk omdat Frankrijk eerder fel tegen het gebruik van neonics was", zegt Dirk de Lugt, voorzitter van suikerfabriek en boerencoöperatie Cosun Beet Company, in een reactie op Boerenbusiness. Nog maar 2 weken geleden was Frankrijk nog tegen een derogatie voor bieten. Maar nu de voedselsouvereiniteit in het gedrang dreigt te komen, gaat het ministerie alsnog om.
De Lugt ziet in het Franse besluit een goede aanleiding om het neonics-dossier voor suikerbieten weer bij minister Carola Schouten onder de aandacht te brengen. "Dat we in gesprek willen is duidelijk," zegt de Lugt. Frankrijk is namelijk de grootste suikerproducten van Europa. "Schouten heeft altijd gezegd geen oneerlijk speelveld te willen creëren in de Europese Unie. Dat ligt nu wel op de loer." Ook in Nederland is er schade aan bietengewassen, zij het in mindere mate dan in andere landen. Bij Nederlandse boeren hebben de bieten vooral last van insecten.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Een 120 dagen vergunning met voorwaarden.
Een vergunning voor het in de handel brengen en het gebruiken van suikerbietenzaad dat met neonicotinoïden is gecoat, is 6 februari door de regering afgegeven. Het is 120 dagen geldig, vanaf zondag 7 februari. Met de suikerbietensector zijn in Frankrijk 46.000 banen gemoeid.
Voorwaarden te bescherming van bestuivende insecten, vogels, wilde zoogdieren, het water en het milieu:
Op percelen waar dit jaar behandelde bieten worden geteeld, mogen vanaf het seizoen 2022 uien, tarwe of haver worden geteeld maar pas vanaf 2023 aardappelen en vanaf 2024 bijvoorbeeld koolzaad of zonnebloemen.
Henric,
Kwam ik in 2015 tegen hier op FL over dit zelfde onderwerp. Komt denk ik van een bijenorganisatie, hoe hoger de nood des te hoger dit percentage.
Inmiddels spreekt men over een percentage van de plantensoorten waar we van afhankelijk zijn. Zo spreekt de FAO van 87 van 's werelds belangrijkste voedselgewassen en vele plantaardige geneesmiddelen. Het is mij niet duidelijk of veevoer hier ook bij hoort, lijkt mij niet. De hoeveelheid voedselgewassen die van bestuiving door bijen afhankelijk zijn verschilt ook nog per land, cultuur en helaas ook per website. Tarwe en rijst doen het zonder bijen en vallen hier niet onder, maar spelen qua hoeveelheid een belangrijke rol.
ConsoGlobe spreekt van 80% van de plantensoorten (wilde grassen, fruitbomen, olie- en eiwithoudende gewassen, groentegewassen, kruisbloemigen, alliaceeën, enz. (ConsoGlobe.
En dan nog de nodige grootschalige verschuivingen van voedsel naar biobrandstoffen zoals koolzaad, sojabonen en zonnebloemen die weer wel van bestuivers afhankelijk zijn.
Wetenschappelijk geverifieerde informatie hierover is niet te vinden, 't is slechts een indicatie dat veel gewassen en vooral wilde planten en bomen van bijen afhankelijk zijn.
Ik lees dat 86% van de voedselproductie op de wereld afhankelijk is van bijen. Dat lijkt mij wel heel veel. Joep Goossens , heb je daar meer informatie over?
Ellen #40 , Geeft inderdaad een verkeerd beeld van een geleidelijke negatieve trend. Mar het blijft echter een zeer grillig patroon wat voor de professionele imkers geen prettig gevoel geeft. Naast de weersinvloeden zijn er de afgelopen decennia ook nog de milieu invloeden bijgekomen. Meer imkers lijken het te moeten doen met minder opbrengsten. Gelukkig blijft de prijs van de (Franse) honing stijgen. Overigens gaat het met de abeilles noires, onontbeerlijk voor de natuur, ook bergafwaards. Of zij ook gevoelig zijn voor neonics weet ik niet.
Ik denk dat het houden van honingbijen en het oogsten van honing zijn veranderd de afgelopen jaren, na alle debacles. In relatie tot het wel/niet toepassen van pesticiden zal er door bijenhouders beter worden opgelet, waar ze bijvoorbeeld hun bijenkasten zetten?