Dat baart de onderzoekers zorgen. “We moeten vermijden dat biolabels andere eigenschappen van een voedingsproduct ten onrechte positief beïnvloeden”, merkt onderzoeker Joachim Schouteten op in het Universiteitsblad van UGent. Hierdoor kunnen consumenten denken dat ze meer van deze producten mogen eten. “Dat heeft nefaste [funeste] gevolgen voor de gezondheid van de consument en voor de ecologische voetafdruk van onze voedingsgewoontes”, aldus mede-onderzoeker hoogleraar Hendrik Slabbinck.
De proefpersonen voelden zich na het eten van de als biologische gelabelde yoghurt of chips gelukkiger. Dat is waarschijnlijk perceptie: biologische producten zijn immers gezonder. “Ze voelden zich minder schuldig”, zegt Schouteten in De Standaard. Meer betalen voor een biologisch product wilde het testpubliek ook wel, tot zo’n 30% meer zelfs.
Maar tussen zeggen en doen zit een wereld van verschil. “In de realiteit is de consument bereid om misschien 5%, maximaal 10% meer te betalen voor een biologisch product”, aldus Slabbinck. Dat neemt niet weg dat bijvoorbeeld biologische chips of biologische rietsuiker even dik maken als 'gewone'.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Perceptie?
Het gaat er ook om dat je een 'goed gevoel' kunt hebben; dat je met je koopgedrag een bijdrage levert aan duurzame ontwikkeling. De Fair Trade koffie en thee en de biologische katoen waarmee spijkerbroeken, shirts en ondergoed worden gemaakt zijn duurder maar geven de consument wel een goed gevoel. Dat is toch prima?
Consumenten zien het als bijdrage aan milieuzorg op afstand. Al was het alleen dáár maar om.
We leven gelukkig in een vrij land.
Ik vindt het juist prachtig dat 'smaak' ook wordt bepaald door 'het verhaal er achter' of 'ik heb het zelf geplukt' of als een 'herinnering aan de moestuin van mijn vader'.
Gelukkig zijn we allemaal gewone mensen die op hun gevoel kunnen af gaan en zijn we juist niet allemaal wetenschapper.
Daarnaast kun je best onderzoeken of de smaakverschil ook te maken kan hebben met 'uit de volle grond geteelde sla en andijvie' of alleen op water gekweekt bladgewassen. Of dat er meer of minder sporenelementen/ antioxidanten in zitten. Ga je gang. Dan horen we het later wel.
@Sytske Barkhuis the proof is in the pudding. ik denk dat een blinde test voor de gemiddelde proever weinig tot geen verschil zal geven. maar je moet dan wel een paar verschillende varianten naast elkaar proeven.
#15 Gonneke,
Een overbuurman van mij stelt dat hij alleen de bio bloemkool van de bio boerderij hier in de buurt lekker vindt. Maar als hij niet weet waar zijn vrouw de bloemkool gekocht heeft kan hij vervolgens niet zeggen of hij de bio of gangbare bloemkool heeft gegeten.
Een onderzoek als dit onderzoekt de invloed van de de informatie voorafgaand aan een smaak test. Dus inderdaad de perceptie van wat wordt geproefd wordt beïnvloed. Het zegt niets over werkelijke verschillen in smaak. En of men zich er beter door voelt, door die perceptie heeft te maken met marketing.
Als je werkelijk wilt weten of proefpersonen smaakverschillen opmerken, dan moet je juist bio van verschillende soorten en niet bio van verschillende soorten naast elkaar laten proeven. En niets zeggen over bio of niet.
Wat wel duidelijk is, is dat je gezond en gelukkig voelen enkel perceptie is en dat wisten we eigenlijk al. Het tast de claim bio=lekkerder/gezonder niet aan.
En over het algemeen hoor je wat je wilt horen.