Voor het onderzoek aten 151 proefpersonen biologische yoghurt, fruitsap en chips. De proefpersonen kregen telkens 2 porties van exact hetzelfde biologische product, maar de één met biolabel en de ander zonder dat label. De producten met biolabel scoorden 6 tot 10% hoger op smaak en aroma en werden als gezonder gezien. Het testpanel schatte bovendien het aantal kilocalorieën gemiddeld 15% lager in.

Dat baart de onderzoekers zorgen. “We moeten vermijden dat biolabels andere eigenschappen van een voedingsproduct ten onrechte positief beïnvloeden”, merkt onderzoeker Joachim Schouteten op in het Universiteitsblad van UGent. Hierdoor kunnen consumenten denken dat ze meer van deze producten mogen eten. “Dat heeft nefaste [funeste] gevolgen voor de gezondheid van de consument en voor de ecologische voetafdruk van onze voedingsgewoontes”, aldus mede-onderzoeker hoogleraar Hendrik Slabbinck.

De proefpersonen voelden zich na het eten van de als biologische gelabelde yoghurt of chips gelukkiger. Dat is waarschijnlijk perceptie: biologische producten zijn immers gezonder. “Ze voelden zich minder schuldig”, zegt Schouteten in De Standaard. Meer betalen voor een biologisch product wilde het testpubliek ook wel, tot zo’n 30% meer zelfs.

Maar tussen zeggen en doen zit een wereld van verschil. “In de realiteit is de consument bereid om misschien 5%, maximaal 10% meer te betalen voor een biologisch product”, aldus Slabbinck. Dat neemt niet weg dat bijvoorbeeld biologische chips of biologische rietsuiker even dik maken als 'gewone'.
Dit artikel afdrukken