De Vereniging tegen de Kwakzalverij legde dit weekend de vinger op een zere plek in het Nederlandse gezondheidsdenken. Als ons iets scheelt en de reguliere dokters geen remedie bieden, grijpen we zonder schroom naar alternatieve therapieën, zoals acupunctuur, chiropractors, magnetiseurs of homeopatische en kruidenmiddelen. Baat het niet, dan schaadt het niet, vinden we blijkbaar.

Ook kinderartsen doen dat - voor zichzelf nota bene. Uit een onderzoek (uit 2009) bleek dat 39% van de kinderartsen de twee jaar daarvoor wel eens voor zichzelf alternatief gedokterd had. Dat heeft als consequentie dat ze niet afwijzend staan tegenover alternatieve therapieën als ouders dat voorstellen voor hun kind waarmee ze bij de kinderarts komen. 30% van de Nederlandse kinderartsen verwijst rustig door naar een zgn. CAM-therapeut.

Daar maakt de Vereniging tegen de Kwakzalverij zich zorgen over. Spreker Jan Peter Rake (kinderarts in het Martini Ziekenhuis Groningen) vertelde over de gevallen die hij wel eens in het ziekenhuis onder ogen krijgt nadat de ouders voor een alternatieve therapie hebben gekozen. Volgens hem ligt de aantrekkingskracht daarvan voor de hand: "In de reguliere geneeskunde kunnen we niet altijd precies zeggen wat er met een kind aan de hand is. Alternatieve therapeuten hebben altijd een diagnose klaarliggen en zeggen precies te weten wat er moet gebeuren", zegt hij in De Volkskrant. Dat geldt nog sterker voor gedragsproblemen, zoals ADHD. Geen wonder dat ouders daar gevoelig voor zijn en gemakkelijk kiezen voor een alternatieve therapie. Rake pleit voor een verbod op alternatieve therapieën voor kinderen onder de 12 jaar.

In Zweden kennen ze al langer strenge regelgeving. Sinds 1960 is daar een wet van kracht waarmee kinderen onder de 8 jaar niet alternatief behandeld mogen worden. Ook hebben alternatieve behandelingen veel minder aanzien bij de Zweedse wetenschap en politiek dan in Nederland, vertelde de Zweedse kinderarts Mats Reimer op het symposium: "door de wet ligt er in ons land een taboe op kwakzalverij". Daar is de Nederlandse Vereniging tegen de Kwakzalverij stikjaloers op.

Rest de vraag: zijn Nederlandse kinderartsen van het paadje?

Fotocredits: homeopatische pillen, uitsnede, Philippa Willitts
Dit artikel afdrukken