Industrie zelf 'levert onvoldoende resultaat'
Dit brede samenwerkingsverband zegt te streven "naar een stevig pakket aan wettelijke maatregelen om de op kinderen gerichte marketing van ongezonde voedingsmiddelen aan banden te leggen. De Alliantie zal aandringen op wetgeving, omdat zelfregulering van de zijde van de voedingsindustrie slechts met kleine stapjes gaat en onvoldoende resultaat oplevert om kinderen echt te beschermen."
Bart Combée van de Consumentenbond legde gisteravond in De Monitor aan presentator Teun van de Keuken uit wat er volgens hem mis is:
Wettelijke maatregelen noodzakelijk
De Alliantie Stop kindermarketing ongezonde voeding vindt dat ieder kind het recht heeft om op te groeien in een gezonde omgeving, waarbij een gezond voedingspatroon de norm is.
De Alliantie dringt daarom aan op de volgende maatregelen:
· Het opstellen van heldere voedingscriteria: marketing gericht op kinderen mag uitsluitend voor voedingsmiddelen die een positief effect hebben op de gezondheid (dit zijn de voorkeursproducten binnen de basisproductgroepen van de Richtlijnen Voedselkeuze van het Voedingscentrum).
· Op kinderen gerichte marketingmethodes, zoals het gebruik van kinderidolen, animatiefiguren, winacties, spaaracties, prijsvragen, spelletjes en dergelijke, mogen alleen nog worden ingezet voor de bovengenoemde voorkeursproducten.
Kidsmarketing draagt bij aan overgewicht
In Nederland heeft één op de zeven kinderen overgewicht. Marketing gericht op kinderen draagt hier voor een groot deel aan bij: het is wetenschappelijk bewezen dat deze marketing voor producten met veel (verzadigd) vet en suiker kinderen sterk beïnvloedt.
De maatregelen die de Alliantie voorstelt, leveren een bijdrage aan het voorkomen van overgewicht bij kinderen en verkleinen het risico op het ontstaan van gewrichts- en psychische problemen, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker op latere leeftijd.
Fotocredits: stopkindermarketing.nl
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Karnemelk drink ik zelf niet, dus als ik kinderen zou hebben zouden ze het ook niet krijgen, maar ik ben het er wel mee eens om ze gewoon met de pot mee te laten eten en dan gewoon normaal groente koken enzo, zo leerde ik ook groente eten. Potjes babyvoeding kreeg mijn moeder er niet in, behalve appelmoes van een of ander merk, ik at gewoon normaal wat mijn moeder kookte, fijngeprakt en leren eten.
Astrid, beginnen met karnemelk en kefir dat is de truc. Na het zuur zo snel mogelijk bitter introduceren. Bijvoorbeeld in de vorm van spruitjes en witlof. Als ze dat eenmaal lusten - en het went snel kan ik je zeggen - dan gaat havermoutpap met een paar rozijnen er in als koek. En opeens snap je waarom Sneeuwwitje haar leven op het spel zette voor een appel. Lekker man!
Het enige is dat je ze vroeg of laat echte zoetigheid scoren. Dan kun je een flinke terugslag verwachten in het goede gedrag. Want het 'betere' is de vijand van het goede.
Het is ook zeer afhankelijk van wat je als ouder aan je kind geeft, dat begint al rond de 1e-2e levensjaar als ze andere dingen dan melk gaan drinken en aan vast voedsel gaan wennen. Geef je ze zoals ik vroeger kreeg, lauwe thee, vers geperste sinaasappels(was lekker met zo'n handpersje erin duwen en de sin.appel in je knuistje leegknijpen), flink aangelengde siroop, of ga je ze Wickydrink, zoete sappen cola enz geven? Zo ook met eten, geef je ze een banaan om te snoepen of een koekje.
Astrid, het valt nog reuze mee dat 24 voor een verbod is. Maar de kijkers van het jeugdjournaal lijken mij niet representatief voor de Nederlandse kinderen. Als je het hier in het dorp zou vragen dan was 90 procent tegen. Inclusief de volwassenen.
Wouter is niet de enige die enige die aan de bak moet om de gezonde lijn vast te houden. Hij schrijft boze stukjes over Danone, ik peuter de door de buren gegeven gevulde koek uit de knuistjes van mijn kindje.
Nog een dingetje over die leuke figuurtjes op verpakkingen. Dat werkt vooral als de associatie met zoetigheid al is gelegd. Mijn kleinste slaat in de supermarkt wel aan op aardbeien maar de verleidelijke verpakkingen laten haar koud.
Erg leuk voor die bijna 5000 kinderen van de hoeveel miljoen??? Maar het zijn nog steeds kinderen, hoeveel hebben die te zeggen? In dit geval toch niet veel.
Ooit een keer een moeder met kind op straat gehoord. Kind: "ik wil, ik wil" Mama:"niks ervan, je bent net 3 jaar, je hebt niks te willen". Zo, dacht ik, zo hoort het