Triple Null bevat slechts lage hoeveelheden van de drie typen eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de anti-nutritionele en allergene eigenschappenDirect toepasbaar
De onderzoekers bekeken 16.000 sojaboonlijnen om tot een zo allergeenarm mogelijke variëteit te komen. De nieuwe sojaboonplant heet Triple Null. Hij ontstond door het kruisen van drie verschillende planten. Triple Null bevat slechts lage hoeveelheden van de drie typen eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de anti-nutritionele en allergene eigenschappen.
Volgens de wetenschappers heeft de nieuwe plant dezelfde eigenschappen en voedingswaarden als normale sojaplanten. Monica Schmidt, hoofdonderzoeker, zegt op FoodNavigator: “We denken dat deze sojaboon direct gebruikt kan worden in elke huidige voedseltoepassing.”
De ontwikkelaars kijken nu of er interesse voor is in de voedingsmiddelenindustrie. Als het aanslaat kan dit volgens de wetenschappers een ommekeer zijn voor voedselallergieën. Eliot Herman, mede auteur, zegt: “We hopen dat dit werk een nieuwe aanpak biedt om voedsel met weinig allergenen te ontwikkelen om zodoende de alsmaar toenemende voedselallergieën weer af te laten nemen.”
Het werk dat leidde tot Triple Null is gepubliceerd in Plant Breeding.
Fotocredits: 'Soybean Pods', United Soybean Board
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#18 Arjan Inderdaad zien mijn broden er ook zo uit. De mensen van artisan bread in 5 hebben ook een website. Overigens is mijn volkorenbrood heel erg goed en mooi gerezen, zonder de extra gluten die zij erin gooien. Er is ook nog een andere methode; no knead bread van Jim Lahey. Ik zelf bak meer volgens deze methode (waarbij ik soms het deeg wel in de koeling zet, als er wat tussen komt of zo). Mijn grootmoeder (geboren in Midden-Europa) deed het ongeveer zo. In de ochtend bakte ze haar brood, nam van tevoren een stukje deeg eraf en gebruikte dit voor het opzetten van een nieuw deeg (in plaats van gist, zelf voeg ik wel een theelpeltje gist toe). Dat nieuwe deeg zette ze 24 uur in een soort donkerbruine keulse pot met houten deksel in de koele kelder tot de volgende ochtend als het proces zich herhaalde. Op een warme plek zou dit te lang zijn, dus dan is eerst rijzen tot dubbel op kamertemperatuur en daarna in de koelkast in een modern huis een betere optie. Na het vormen van het brood (een lap die in drieen werd gevouwen en dan weer in drieen en dan vervolgens in vorm geduwd/getrokken) was de narijs (in een mandje, onder een theedoek en op bestrooid bakpapier, dit laatste is mijn inbreng) 2 uur. Je krijgt dan natuurdesembrood; niet zuur zoals zuurdesem maar wel veel interessanter en beter van smaak dan een gistbrood. Het kost inderdaad ongeveer 2 minuten om het deeg door te roeren en 2 of 3 minuten om het broodje te vormen; in totaal dus 5 minuten werk. Bakken:Oven op loeiheet; 250 graden. Opwarmen met gietijzeren pan - met ijzeren knop op deksel- erin, deksel los ernaast; na 15 tot 30 minuten - of zolang als het jouw oven kost om de temperatuur te bereiken- broodje bestrooien met meel, inknippen of insnijden, met papier in de pan laten zakken. Deksel erop. Eerst 30 minuten, dan deksel eraf 15 minuten. Dit geldt voor een brood gemaakt van een pond meel en 350 ml. water. Kleiner iets korter, groter iets langer. Op rooster laten afkoelen. Midden van het brood moet iets boven de 95 graden zijn (vleesthermometer). Als het goed is zingt het broodje tegen je (een zacht knapperend geluid). Dan weet je zeker dat het goed is gegaan.
Ik koop mijn biologisch meel versgemalen bij Molen de Lelie, zoals ik al schreef. Omdat inderdaad het allerlekkerste brood van versgemalen graan is. De juiste maling luistert nogal nauw (bij De Lelie op molenstenen met weinig wrijvingswarmte, dus) en is een kunst op zich, dus hoe makkelijk het is om zelf succesvol te malen weet ik niet. Dat gezegd hebbend; ik heb ook heel acceptabele broden gebakken (zelfde kwaliteit als b.v. liefde en passie van AH) van de goedkoopste bloem van Lidl en Aldi, speltmeel van de Duitse Lidl, meel van de natuurwinkel etc. Ik zou die goed noemen; die van vers meel zijn echter subliem. Veel plezier met bakken!
Artisan bread, goeie tip Veronica!
Ga ik zeker uitproberen.
Haal je daar dezelfde resultaten mee als in dit filmpje?
Overigens ook bij droge gist de kleine lettertjes lezen. Laatst had ik er een die E691 bevatte. Daarvoor bak ik m'n brood niet zelf.
PS Heeft iemand hier ervaring met zelf malen? Heb mij laten vertellen dat je zo vers mogelijk moet malen omdat de gemalen korrel snel aan voedingswaarde verliest. Voordeel ook van een hele korrel is dat je ze el cheapo bij Jarno #15 kunt kopen, want die heeft ze juist in zijn bouwplan opgenomen.
Nee Tim, ik heb geen zin in met de hand kneden en alles apart te moeten afwegen, soms wel, maar vaker niet. Ik ben al genoeg bezig met allerlei dingen zelfmaken, voor iets wat ik bijna niet eet doe ik wat consessies en als ik, in dit geval brood, zelf wil maken, dan een mix wat in de broodmachine kan, maar liever biologisch kant en klaar gekocht bij oa ekoplaza of een g&w winkel oid, geen AH , Plus, Dirk enz iig. Dat zijn van die keuzes in je dieet die je maakt.
De ambachtelijke bakker gebruikt over het algemeen ook extra gluten. Heeft niks met houdbaarheid te maken overigens meer met volume en verwerkbaarheid
Tim #14 (maar ook voor Astrid en Veronica), je slaat de spijker op z'n kop.
Een kennis van mij werkt bij een industriële broodbakker en heeft mij ooit in vertrouwen verteld dat aan industrie brood inderdaad extra tarwegluten worden toegevoegd als "verbeteraar"!?
Bekt marketingtechnisch lekkerder dan kostprijsbespaarder-omdat-het-brood-nu-2-dagen-te-koop-aangeboden-kan-worden-in-de-super, zullen we maar zeggen.
Lastig voor de tarwe-gluten intolerante onder ons maar is een vers gebakken brood van de ambachtelijke bakker misschien een optie?
Maar goed ik profiteer ook mee, want ik heb voor het eerst spelt in mijn bouwplan (bouwplan = de gewassen die een akkerbouwer op zijn velden heeft staan.)