In de Ondertussen van donderdag 24 oktober vallen mij deze berichten op:

- Nederlanders krijgen te weinig daglicht; dat is slecht voor ons humeur en onze gezondheid (RTL). Zeker nu het wintertijd wordt en de dagen korten, krijgen we te weinig licht. Hoe vermijd je een depressie en de obesitas die ermee samenhangt? Iedere dag naar buiten, op je werk daglichtlampen installeren en misschien toch maar een paar dagen naar een zonnige bestemming hartje winter. Toch blijft het behelpen. We brengen nu eenmaal 90% van onze tijd binnen door. Een gemiddelde kantoorverlichting haalt 300 tot 500 lux. Direct zonlicht overdag heeft een sterkte van 100.000 tot 130.000 lux. "Eigenlijk kun je het beste tuinman worden," zegt lichtexpert Jan Denneman. "Maar dat kunnen we nu eenmaal niet allemaal worden."

- België wrijft zich in de handen: dankzij de klimaatopwarming worden hun wijnen steeds beter (De Morgen). "De Fransen kunnen er echt niet mee lachen," klinkt het. Maar diezelfde opwarming heeft voor dat andere Belgische topproduct, chocolade, een keerzijde. 'Chocogeddon'! - minder chocolade. Ook daar is wat tegen te doen, zeggen - in dit geval - de Finnen. Koop Fairtrade chocola (Treehugger). Beter betaalde cacaoboeren kunnen duurzamere landbouwmethodieken toepassen. Beter voor het oerbos, de cacaoteelt en het klimaat. O ja, hoe laat je een chocogeddon zien? Met smeltende chocoladebeestjes natuurlijk.

- In onze darmen leven talloze soorten Escheria coli-bacteriën. Sommige van die E.coli-soorten zijn resistent tegen antibiotica - die heten ESBL (extended spectrum beta-lactamases), dat betekent dat ze over enzymen beschikken die antibiotica uitschakelen. Dat kan levensgevaarlijk zijn als je een voedselinfectie oploopt. Er zijn twee verdachten voor de manier waarop we deze gevaarlijke E.coli's op kunnen lopen: via voedsel (zoals rauw kippenvlees en groente en fruit) of via slechte persoonlijke hygiëne (geen handen wassen na toiletbezoek). Britse onderzoekers deden een verrassende ontdekking (MNT): in mensenbloed, feces en rioolwater vonden ze de specifieke ziekmakende E.coli variant ST131. Maar in voedsel kwam ST131 nauwelijk voor. Daar zaten ST23, ST117 en ST602 in. Conclusie: mensen worden niet ziek van E.coli in hun eten, maar van de E.coli's van elkaar.

En natuurlijk is er een nieuwe aflevering in de brexitsaga. 'Als', let wel, als, de Europese Unie (vermoedelijk morgen) instemt met het verzoek van de Britse premier Boris Johnson om de brexit uit te stellen tot 31 januari, dan wil Johnson het Britse parlement volgende week laten stemmen over vervroegde verkiezingen op 12 december (De Tijd). De conservatief Johnson schrijft dat in een brief aan de socialist Jeremy Corbyn. Johnson heeft de steun van oppositiepartij Labour nodig voor het aanvragen van vervroegde verkiezingen. Johnson lijkt zich neer te leggen bij uitstel van de brexit op 31 oktober. Hij zit nog met één extra dingetje: the UK moet nog wel een nieuwe Eurocommissaris leveren. De nieuwe Europese Commissie begint op 1 november, en het dagelijks bestuur van de EU moet bestaan uit een onderdaan van elke lidstaat. Alle portefeuilles zijn evenwel al vergeven.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken