Samen met wat tomaatjes, sjalotten, knoflook, tijm, olijfolie, balsamico, peper en zout gaat dat bij mij de oven in om een half uurtje te roosteren. Dan pureren met de staafmixer en wat groentebouillon toevoegen voor de juiste dikte. Zo simpel kan het zijn, met groots resultaat.
Dramatisch lage prijzen
Ik ben natuurlijk blij met zo’n goedkoop soepje, maar ik weet dat het de paprikatelers minder vergaat. Twee stoplichtzakjes is ongeveer een kilo en de super vraagt daar iets meer dan twee euro voor. De telers echter hebben de afgelopen weken dramatisch lage prijzen ontvangen voor hun paprika’s. Rond Koningsdag ontvingen zij 0,97 voor een kilo rode paprika’s en € 0,45 voor een kilo geel. De paprikawereld kreunt en steunt. Ik merk het aan de opmerkingen die ik lees van bevriende paprikatelers die hun frustratie uiten op Facebook.
't is te warm
Je kunt natuurlijk vrij eenvoudig concluderen dat er gewoon teveel paprika’s worden geteeld, maar dat is te kort door de bocht. Een groot deel van het probleem zit in de natuur zelf, die je nu eenmaal niet kunt beïnvloeden. Paprika’s komen in de winter uit Spanje. Als hier het voorjaar begint, loopt de teelt daar op z’n eind en neemt de kwaliteit af. De Nederlandse telers nemen dan het stokje over van hun Spaanse collega’s. Het moment dat supermarkten overstappen van Spaanse op Nederlandse paprika’s is ieder jaar weer spannend.
Het vroege voorjaar gooit echter roet in het eten. Terwijl er nog volop paprika’s in Spanje groeien, komt de productie in Nederland veel te vroeg op gang. Dat is iets wat tuinders hier en in Spanje niet in de hand hebben en ook niet kunnen plannen. Kortom: er zijn karrevrachten lekkere gezonde paprika’s voorhanden die helemaal niets waard zijn. De inkopers spelen hier wel op in. Grote afnemers hebben afgelopen week buiten hun vaste contracten om veel vruchten voor de veilingklok gekocht en stunten daar nu mee. Wat nu gebeurt, is het opschonen van de markt, met als effect dat de telersprijzen inmiddels weer iets gaan stijgen.
Als consument kun je daar handig op inspelen en dit weekend volop paprika’s inslaan voor alle gerechten die dat nodig hebben. Eet smakelijk!
Fotocredits: Pieternel van Velden
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De lector Duurzame verbindingen van InHolland (Olaf van Kooten) gaat voor 100....
Als je er ook nog pompoen en wortel bij doet heb je ook een heerlijke pompoensoep... maar dan alleen rode paprika's gebruiken voor een mooie kleur. Wat saffraan (zuring) en rode peper completeert het helemaal. Net zoals rode linzen.
Zelf ben ik grote liefhebber van puntpaprika's. Gewoon in grove stukken snijden zonder te ontpitten even bakken met de vermelde kruiderij... heerlijk bij allerlei gerechten. Bij de Turk 1,50 per pond, scheelt niet veel... Een béétje balsamico erbij vind ik erg lekker. Voor wat extra zuur kan verse citroensap of rabarber gebruikt worden - ook in de soep.
Je kunt die paprika-mix die je hier noemt ook iets langer roosteren en dan serveren bij gebakken lamskoteletjes of merguez, of de groenten op zichzelf eten als voorgerecht met wat lekker brood erbij. Wel zou ik de balsamico-azijn weglaten, althans bij de geroosterde groenten. Daar zitten veel suikers in en dan wordt het gerecht niet fris maar veel te zoet.
1.000? Vast wel, maar die mensenmassa dan toch echt geïntegreerd door een stel die weten wat verkopen en het ontwikkelen van markten is.
Geen misverstand, zonder initiatief en inzet van ondernemers (zelf), gebeurt er niets ten goede. Het is behulpzaam als zij daarbij in een innovatielandschap vertoeven dat eerder ondersteunt en stimuleert, dan een remmende werking heeft (zoals nu het geval is). En daarbij kunnen én moeten - naast die ondernemers - organisaties en instituties het voortouw willen nemen. Misschien dat Nederland dan een meer onderscheidend, gevarieerd, gewild aanbod van daardoor renderende producten uit die kassen krijgt, geleverd door misschien wel 1.000 ondernemers....