Gisteren kocht ik bij Hoogvliet verse Hollandse stoplichtpaprika’s voor € 1,09 per zakje. Stoplicht is het jargon voor drie verschillende kleuren paprika’s in één zakje. Doorgaans is dat een rode, een gele en een groene paprika, maar veel vaker is de groene vrucht vervangen voor een oranje.
Samen met wat tomaatjes, sjalotten, knoflook, tijm, olijfolie, balsamico, peper en zout gaat dat bij mij de oven in om een half uurtje te roosteren. Dan pureren met de staafmixer en wat groentebouillon toevoegen voor de juiste dikte. Zo simpel kan het zijn, met groots resultaat.

Dramatisch lage prijzen
Ik ben natuurlijk blij met zo’n goedkoop soepje, maar ik weet dat het de paprikatelers minder vergaat. Twee stoplichtzakjes is ongeveer een kilo en de super vraagt daar iets meer dan twee euro voor. De telers echter hebben de afgelopen weken dramatisch lage prijzen ontvangen voor hun paprika’s. Rond Koningsdag ontvingen zij 0,97 voor een kilo rode paprika’s en € 0,45 voor een kilo geel. De paprikawereld kreunt en steunt. Ik merk het aan de opmerkingen die ik lees van bevriende paprikatelers die hun frustratie uiten op Facebook.

't is te warm
Je kunt natuurlijk vrij eenvoudig concluderen dat er gewoon teveel paprika’s worden geteeld, maar dat is te kort door de bocht. Een groot deel van het probleem zit in de natuur zelf, die je nu eenmaal niet kunt beïnvloeden. Paprika’s komen in de winter uit Spanje. Als hier het voorjaar begint, loopt de teelt daar op z’n eind en neemt de kwaliteit af. De Nederlandse telers nemen dan het stokje over van hun Spaanse collega’s. Het moment dat supermarkten overstappen van Spaanse op Nederlandse paprika’s is ieder jaar weer spannend.

Het vroege voorjaar gooit echter roet in het eten. Terwijl er nog volop paprika’s in Spanje groeien, komt de productie in Nederland veel te vroeg op gang. Dat is iets wat tuinders hier en in Spanje niet in de hand hebben en ook niet kunnen plannen. Kortom: er zijn karrevrachten lekkere gezonde paprika’s voorhanden die helemaal niets waard zijn. De inkopers spelen hier wel op in. Grote afnemers hebben afgelopen week buiten hun vaste contracten om veel vruchten voor de veilingklok gekocht en stunten daar nu mee. Wat nu gebeurt, is het opschonen van de markt, met als effect dat de telersprijzen inmiddels weer iets gaan stijgen.

Als consument kun je daar handig op inspelen en dit weekend volop paprika’s inslaan voor alle gerechten die dat nodig hebben. Eet smakelijk!

Fotocredits: Pieternel van Velden
Dit artikel afdrukken