En nog een paar dagen, maar wacht niet te lang. Je kunt nu gratis dit prachtige boekje - ik heb het inmiddels gelezen - bestellen en bij je thuis door de bus laten rollen. Het werd samengesteld door veelweter dr.ir. Ralf Hartemink en M. Starovičová, MSc.

Ralf maakte me er vanmorgen op attent dat het gisteren gepresenteerde boekje nu nog gratis is. Als de eerste druk op is, moet je er voor gaan betalen. Grijp je kans dus zolang de voorraad strekt. Bestellen doe je via deze link.


Het persbericht zegt er het volgende over:

Een praktische handleiding voor het lezen van een etiket
Houdbaarheid, E-nummers, voedingswaarde, stabilisatoren, smaakversterkers, zoetstoffen... Voor de kieskeurige consument die wil weten wat er precies in een levensmiddel zit, verschijnt een informatief boekje. 'Inhoud. Een praktische handleiding voor het lezen van een etiket'. Het is ontwikkeld in Wageningen, City of Life Sciences door de Stichting Food-Info en wordt gelanceerd op het festival Food4You in Wageningen op zaterdag 4 oktober om 13.00 uur.
Bezoekers van het Food4You-festival kunnen een gratis exemplaar ophalen bij het Kennispaviljoen, waar de auteurs ook uitleg geven over etiket lezen.

Claims en logo's
Aan de hand van voorbeelden en uitleg gaat ' Inhoud ' in op alle aspecten van etiketteninformatie. Zo zijn medische claims op het etiket verboden, maar mag 'goed voor hart- en bloedvaten' wel. Veel claims lijken informatief ('Bevat actieve bifidus'), maar deconsument wordt er feitelijk niets wijzer van. Ook logo's kunnen verhelderend zijn omdat ze gecontroleerd worden (Max Havelaar) of juist onduidelijk ('Dolfijnvrij gevangen'). Opmerkelijk is de 'beschermende atmosfeer' die bij een aantal levensmiddelen extra zuurstof bevat, juist om bederf tegen te gaan.

Handig hulpmiddel
Het prettig leesbaar geschreven boekje geeft een toelichting op alle informatie die wettelijk op een etiket moet staan. De verschillende onderdelen worden daarbij toegelicht, maar het boekje bevat ook over bepaalde ingrediënten meer informatie. Zoals de verschillende soorten additieven. Het boekje is dus een handig hulpmiddel in de supermarkt en door het handzame ringbandformaat makkelijk mee te nemen.
Dit artikel afdrukken