3
Fotocredits: 'Bejaarde’, Pixabay

FlashAlleen oppassen met opa en oma

Maatregelen tegen corona maken de economie en het sociale leven stuk. Omdat het virus nog lang onder ons zal blijven, heeft econoom Robin Fransman een oplossing: laat mensen onder de zestig weer gewoon gaan leven zoals we altijd deden. Die daarboven niet. Tot hen moeten de 60-minners afstand houden met een mondkapje op en mogen niet op bezoek gaan als ze uit zijn geweest. Zo verdwijnen opa en oma uit het sociale leven.

NPO - Econoom Robin Fransman: ??Het wordt tijd om eens twaalf maanden of anderhalf jaar vooruit te kijken'' - Op1, 9 okt 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Lourens Gengler
Lourens Gengler Journalistiek rond voeding en voedsel
  • #3
  • 21 okt '20
  • 11:08

In het 'John Snow Memorandum' leggen wetenschappers uit waarom het idee van (selectieve) groepsimmuniteit een drogreden is. Inmiddels is het document ondertekend door zo'n 80 relevante deskundigen.
https://www.johnsnowmemo.com/

Er staat o.a.:
'''.......Elke strategie voor het beheer van pandemieën die vertrouwt op immuniteit tegen natuurlijke infecties voor COVID-19 is gebrekkig. Ongecontroleerde overdracht bij jongere mensen riskeert aanzienlijke morbiditeit (3) en mortaliteit over de hele bevolking. Naast de menselijke kosten zou dit een impact hebben op het personeelsbestand als geheel en het vermogen van de gezondheidszorgstelsels om acute en routinematige zorg te bieden, overweldigen.

Bovendien begrijpen we nog steeds niet wie er mogelijk last heeft van langdurige COVID (3). Het is complex om te bepalen wie kwetsbaar is, maar zelfs als we rekening houden met degenen die het risico lopen op ernstige ziekte, vormt het aandeel kwetsbare mensen in sommige regio's maar liefst 30% van de bevolking (8). Langdurige isolatie van grote delen van de bevolking is praktisch onmogelijk en hoogst onethisch. Empirisch bewijs uit veel landen toont aan dat het niet haalbaar is om ongecontroleerde uitbraken te beperken tot bepaalde delen van de samenleving. Een dergelijke aanpak dreigt ook de sociaaleconomische ongelijkheden en structurele discriminaties die al aan het licht zijn gekomen door de pandemie verder te verergeren

Voorstanders ervan suggereren dat dit zou leiden tot de ontwikkeling van door infectie verworven populatie-immuniteit in de populatie met een laag risico, die uiteindelijk de kwetsbaren zal beschermen. Dit is een gevaarlijke denkfout die niet wordt ondersteund door wetenschappelijk bewijs.....''

Lourens Gengler
Lourens Gengler Journalistiek rond voeding en voedsel
  • #2
  • 16 okt '20
  • 14:03

Dat idee van die econoom is nét zo stompzinnig als het (aanvankelijke) idee van Rutte om snel te streven naar 'groepsimmuniteit'.
Als ik m'n fantasie even de vrije loop laat, dan zou men kwetsbare kleine kinderen ook maar moeten opsluiten, want dan kunnen scooterrijders en automobilisten weer lekker door woonwijken racen. Oja, en ter voorkoming van SOA's moeten hormoongestuurde jongeren in de weekenden separaat in huisarrest (en dan de 60+ naar de kroegen).
Mensen met Astma ook maar binnenhouden, dan kunnen we in de steden weer volop met oude kwalmende bromfietsen en diesels rondpruttelen.
En als oma met de rollator zorgt voor vertraging in de supermarkt: Wegwezen, opsluiten want wellicht zorgt een snelle jonge student voor meer omzet aan hippe drankjes of fancy snacks.

Ongelofelijk dat een econoom zo simplistisch kan denken. Alsof 60 de strakke scheiding is tussen kwetsbaar en onkwetsbaar. Wat een onzin. We kennen allemaal genoeg fitte 80-plussers en ook allemaal wel kwetsbare jongeren.

Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
  • #1
  • 14 okt '20
  • 16:47

Wil die kwetsbare groep wel op die manier beschermd worden? Kan Foodlog misschien een snelle poll organiseren? Wie wil er liever lang in z'n uppie leven dan bij kinderen en kleinkinderen en dan maar eerder dood? Ik sta vooraan. PS ik ben 67.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.