Alleenstaanden, die per definitie een eenpersoonshuishouden hebben, eten vanzelfsprekend het vaakst alleen. Maar ook gezinsleden van grotere gezinnen dineren vaak alleen, snel tussendoor, met de smartphone als gezelschap. Vroeger heette dat ‘eetlezen’, met in je rechterhand een vork en in je linkerhand een boek. Een op de drie Britten eet regelmatig alleen, in Londen zelfs één op de twee.

Snelle happen
Supermarkten spelen in op de trend met een steeds uitdijend assortiment snelle happen voor één, zoals hummus, spreads en dips. Britten waren altijd al flinke snackers, nu neigt ook de avondmaaltijd te verworden tot een uitgebreide snack. Als je alleen moet eten, ga je over het algemeen niet uitgebreid voor jezelf koken. Jamie Oliver volgde zijn boek met 30 Minutes-recepten, dan ook op met een kookboek vol recepten die in 15 minutes op tafel staan. In zijn recente boek 5 Ingredients wordt zelfs die grens regelmatig doorbroken.

'Quality time met jezelf'
Het omgekeerde verschijnsel doet zich ook voor: juist als je alleen bent kun je je overgeven aan ongegeneerd jezelf verwennen. Geen mens die je ziet of er wat van zegt. Alleen eten als 'quality time' met jezelf. Een trend die van het (noodgedwongen, na haar scheiding) Solo food-kookboek van onze Nederlandse Janneke Vreugdenhil in Groot-Brittannië een bestseller maakte.

Een ander fenomeen dat opgang doet is eten als er een kookprogramma op tv is. Een extreme vorm daarvan is het uit Zuid-Korea overgewaaide mukbang, waarin social media personalities eten en praten met hun publiek als een soort online-disgenoten.

Gevolgen voor de gezondheid
Is het slecht?, vraagt Fleming zich af. Dat hoeft helemaal niet. Het maakt veel verschil of je ervoor kiest alleen te eten of dat je niet anders kunt, zegt Fleming. Alleenstaande ouderen hebben weinig keuze; jongeren kunnen aanschuiven in tal van eetgelegenheden. De afgelopen jaren groeide het aantal restaurants dat speciaal voor de 'alleen-eters' plekjes aan de bar of juist aanschuiftafels heeft met 160%.

Wie alleen eet, eet minder groente, bleek uit wetenschappelijk onderzoek. Maar in gezelschap eet je al gauw te veel, liet ander onderzoek zien. Alleen kun je je misschien beter inhouden, ook al omdat je korter aan het eten bent. Vaak valt de keuze echter op een snelle snack of bezorgmaaltijd. Dat zijn niet voor niets snel groeiende markten.

Er is geen kant-en-klaar antwoord, besluit Fleming. Alleen eten is gewoon anders eten.
Dit artikel afdrukken