Neem het Duroc varken. Volgens kenners een veelbelovend ras. Het vlees zou beter van kleur zijn en goed van zuurgraad. Ook de ‘marmering’ wordt bejubeld. Maar nu proeven. De resultaten van proeverijen met consumentenpanels noemt Westfort verrassend. Consumenten blijken niet of nauwelijks verschil te proeven.Het bedrijf is voor consumenten op zoek naar beter spul (men spreekt ook van duurzame varkensproductie) waar klanten meer voor willen betalen, maar ontdekte dat op smaak niet gemakkelijk te scoren valt.
We kijken er niet van op. Vergelijkbare proeverijen met kip hadden hetzelfde resultaat. Een plofkip wordt net zo gewaardeerd als een driesterren-kip die langzamer groeide. Ook rundvleesrassen worden blind geproefd niet herkend. Behalve als er nadrukkelijk iets over verteld wordt. Dan wordt bijvoorbeeld een hamburger van McDonald's stukken lekkerder gevonden als de proever wijs gemaakt is dat het een biologische burger is.
Smaak lijkt vooral een verhaal dat tussen je oren zit. Om verschil te proeven, moet je eerst het verhaal gehoord hebben.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De kleur van het vlees kan te maken hebben met leeftijd, voeding en stressgevoeligheid.
PH-waarde is een essentieel onderdeel van de smaak.
Ik denk dat het een gezonde combinatie is van nature and nurture. Varkensvlees van een gezond dier dat op een normale manier gevoed en opgegroeid is heeft een rode kleur en ruikt wat zoet. Na bereiding smaakt het vlees wat kruidig. Helaas is dit soort vlees niet overal te koop.
ik ga er van uit dat smaakvarianten meer te maken hebben met de voeding die dieren krijgen dan het ras van het varken.
Art. 1.3.e zou in dat geval al voldoende moeten zijn voor de Dieren Urgenda om de rechters nogmaals ‘om’ te krijgen.
#5 Misschien als iemand met artikel 1.3 lid 2 van de Wet Dieren naar de rechter stapt?