Recent werd een deal aangekondigd die in de mondiale voedselpolitiek alle signalen op rood zou hebben moeten gezet. Dat gebeurde niet. Nu lijkt het toch te gebeuren. De grootste Westerse varkensslachter en vleesverwerker, het Amerikaanse Smithfield, kondigde aan zich verkocht te hebben aan de Chinese varkensgigant Shuanghui. Daarmee kwam de grootste vleesverwerker van de Westerse wereld, in handen van China, de grootste markt ter wereld.
USA Today schreef gisteren: "The proposed Shuanghui deal, the biggest-ever acquisition of a U.S. company by a Chinese firm, is subject to national security review by the U.S. Treasury Department's Committee on Foreign Investment in the United States." In het artikel staat verder te lezen waarom: het zou de VS weleens van zijn varkensvlees kunnen beroven. De Chinese groei in welvaart maakt dat de Amerikaanse productie binnen een decennium in een Oosterse holle kies zou kunnen verdwijnen.
In Nederland is Stegeman eigendom van Smithfield. Ook in Spanje, Frankrijk, Duitsland en Belgie heeft Smithfield aanzienlijke belangen.
Dit artikel afdrukken