In de Ondertussen van maandag 24 februari vallen mij deze berichten op:

- het Algemeen Dagblad legt uit waarom en hoe het ‘onweerstaanbare’ karamel-zeezout zo populair werd. De Franse patissier Henri Le Doux is waarschijnlijk begonnen met deze smaakcombinatie. Zijn caramel au beurre salé werd een streekproduct uit Bretagne. Langzamerhand verspreidde de smaakcombinatie zich van exclusieve chocolatiers naar hippe koffiehuizen. Inmiddels staan de supermarkten bol van chocoladerepen, paaseieren, roomijs, snoep M&M’s en zelfs koffie met gezouten-karamel-smaak. Het geheim zit ‘m mogelijk in de onweerstaanbaarheid van alles wat fout is - zoet, zout en vettig - in één combinatie.

- als je met de elektrische auto op vakantie gaat, kan het zijn dat je geduld op de proef wordt gesteld. Je moet immers om de zoveel honderd kilometer een pauzemoment inlassen om even bij te laden. En dat even kan zomaar wat langer duren op ‘Elektrische Zwarte Zaterdag’ richting skigebieden. Afgelopen weekend ontstonden verschillende laadpaalfiles op wegen in Zuid-Duitsland (RTL Z). Ook voor aanstaande zaterdag – als de regio’s midden en zuid terugkomen van voorjaarsvakantie – worden laadpaalfiles verwacht langs de Duitse snelwegen.

- boer Murk uit het Friese Wommels verkoopt zijn land aan vogelliefhebbers (Trouw). Hij heeft nu een boerderij met 30 melkkoeien en wat jong- en vleesvee, wat hem genoeg inkomsten oplevert om rond te komen. De mest van deze koeien gaat op het land en is voer voor de weidevogels. Mede door deze natuurinclusieve strategie is het land van Murk een waar vogelparadijs. Hij is vooral trots op zijn grutto’s. Maar Murk heeft geen opvolgers voor zijn boerderij. Ooit komt hij een keer te overlijden. Maar ook daarna wil hij graag de komst van de weidevogels blijven stimuleren. Daarom kunnen particulieren via crowdfunding van de stichting Agrarisch Natuurfonds Fryslân een stukje land kopen om bij te dragen aan het bestaan van zijn vogelparadijs. Uiteindelijk wil de stichting alle grond van Murk overnemen en onderhouden.

In India krijg je bij het garbage cafe in Ambikapur een maaltijd in ruil voor 1 kilo afval – ‘more the waste, better the taste’ is het motto van het café dat wordt uitgebaat door de stad zelf (de Standaard). Engelse voetballertjes tot 12 jaar mogen niet meer koppen tijdens hun trainingen omdat het de kans om voortijdig te overlijden aan neurodegeneratieve ziektes zoals Alzheimer, Parkinson, MS of ALS met 3,5 keer zou vergroten (de Standaard). Koppen tijdens wedstrijden mag overigens nog wel. Door de warme winter arriveerde een kolonie flamingo’s een maand vroeger dan anders in Kazachstan (de Standaard); ook de asperges liggen al eerder op je bord (NU.nl).
Nederland is een perenland geworden. Het areaal perenbomen is tussen 1997 en 2017 met de helft toegenomen (van 6.030 ha naar 9.740 ha) terwijl het areaal appelbomen meer dan gehalveerd is (van 15.190 ha naar 6.950 ha - Nieuwe Oogst).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken