Gisteren gingen de geiten van de Ridammerhoeve in het Amsterdamse Bos naar buiten voor het eerste officiële 'geitendansen'.

Nederland grijpt alles aan om er een feestje voor publiek van te maken. Het is eigenlijk een wonder dat het zo lang geduurd heeft eer iemand op het idee kwam geiten net als koeien te laten dansen. De eer van die late, maar geniale inval komt toe aan Bionext, de promotieorganisatie van de biologische sector. Anders dan 'gewone' koeien blijven veel 'gewone' geiten altijd binnen; biologische geitenhouders kunnen zich prima met de eerste voorjaarsballetten van hun dieren onderscheiden.

Vroeger deed een boer zijn koeien gewoon 'weer buiten'. Net als de geiten en de schapen - die veelal ook binnen staan in de winter omdat er buiten niet genoeg te eten is. Gisteren troffen we de schaapskudde die de gemeente Nieuwegein inzet als alternatieve grasmaaimachine voor het eerst weer buiten. Eindelijk stond er genoeg gras, vertelde de herderin ons. Ze zat eenzaam met haar hond op een krukje. Geen bekijks, geen feestje. Niemand wist ervan, vertelde ze ons. Ze was gewoon 'voor het eerst weer naar buiten' met haar dieren. Toch waren de schapen zichtbaar opgetogen. Ze vierden hun geluk ongestoord.

Weet u wie en in welk jaar de naam 'koeiendansen' voor het eerst gebruikte voor de publieksattractie die het gewoon 'weer buiten laten van de koeien' nu is geworden?

We zouden het dolgraag willen weten - just for the record.

Fotocredits: schaapskudde Nieuwegein, zondag 21 april, Foodlog Media
Dit artikel afdrukken