Het alkaline-dieet is populair bij beroemdheden als Victoria Beckham, Gwyneth Paltrow, Alicia Silverstone, Jennifer Aniston, Kirsten Dunst en Jared Leto. Het gaat uit van de invloed die voeding op de zuurgraad van ons lichaam heeft.

Groenten en fruit hebben een basisch (stijgend) effect, terwijl vlees, zuivel en granen ons lijf verzuren. Basisch voedsel is goed en zuur voedsel is slecht, zegt het dieet.

Het gaat echter niet om de zuurgraad zelf, maar om het effect dat ze in het lichaam hebben. Zo zijn sinaasappels en tomaten zuur, maar hebben ze juist een basisch effect.

De zuurgraad van ons lichaam
De longen en de nieren zorgen ervoor dat de zuurgraad van ons bloed stabiel is, legt Krieger uit. Een kleine variatie daarin kan zelfs levensbedreigend zijn. De zuurgraad in onze lichaamscellen varieert iets meer; van enigszins basisch tot enigszins zuur. Met voeding kun je deze balans beïnvloeden. Lichaamscellen functioneren het beste als ze basisch zijn; dan is de hoeveelheid magnesium in cellen hoger en dat leidt er onder meer toe dat spiermassa langer behouden blijft bij het ouder worden.

De zuurgraad van urine varieert enorm. Urine is als het ware de uitlaatklep voor grote verschillen in het lichaam. Hierdoor blijft het lichaam in balans. Dierlijke eiwitten, granen, frisdrank, bier en natriumzout produceren allemaal grote hoeveelheden zuur. Kalium en mineralen uit groente en fruit neutraliseren dit zuur, maar als je die niet voldoende eet, blijft je urine zuur. Naast een vergrote kans op nierstenen, heeft dit een verzwakkend effect op je botten. Het lichaam haalt neutraliserende mineralen bij een tekort namelijk uit je botten in plaats van uit je voedsel.

De andere kant van het verhaal
Toch is dit maar één kant van het verhaal, schrijft Krieger. Gezonde botten zijn namelijk ook afhankelijk van voldoende eiwitten en een strikt alkaline-dieet bevat weinig (verzurende) eiwitten. Genoeg eiwitten én genoeg groente en fruit blijkt de beste oplossing. “Het alkaline-dieet klinkt misschien erg nieuw, maar de meest verstandige versie komt neer op hetzelfde advies als de U.S. Dietary Guidelines”. Veel alkaline-diëten noemen voedsel 'goed' (basisch) en 'slecht '(zuur), zonder de totale voedingswaarde daarbij mee te nemen.

Plaats het allemaal een beetje in perspectief, zegt Krieger. Zuurgraad zegt niet alles.
Dit artikel afdrukken