Groenten en fruit hebben een basisch (stijgend) effect, terwijl vlees, zuivel en granen ons lijf verzuren. Basisch voedsel is goed en zuur voedsel is slecht, zegt het dieet.
Het gaat echter niet om de zuurgraad zelf, maar om het effect dat ze in het lichaam hebben. Zo zijn sinaasappels en tomaten zuur, maar hebben ze juist een basisch effect.
De zuurgraad van ons lichaam
De longen en de nieren zorgen ervoor dat de zuurgraad van ons bloed stabiel is, legt Krieger uit. Een kleine variatie daarin kan zelfs levensbedreigend zijn. De zuurgraad in onze lichaamscellen varieert iets meer; van enigszins basisch tot enigszins zuur. Met voeding kun je deze balans beïnvloeden. Lichaamscellen functioneren het beste als ze basisch zijn; dan is de hoeveelheid magnesium in cellen hoger en dat leidt er onder meer toe dat spiermassa langer behouden blijft bij het ouder worden.
De zuurgraad van urine varieert enorm. Urine is als het ware de uitlaatklep voor grote verschillen in het lichaam. Hierdoor blijft het lichaam in balans. Dierlijke eiwitten, granen, frisdrank, bier en natriumzout produceren allemaal grote hoeveelheden zuur. Kalium en mineralen uit groente en fruit neutraliseren dit zuur, maar als je die niet voldoende eet, blijft je urine zuur. Naast een vergrote kans op nierstenen, heeft dit een verzwakkend effect op je botten. Het lichaam haalt neutraliserende mineralen bij een tekort namelijk uit je botten in plaats van uit je voedsel.
De andere kant van het verhaal
Toch is dit maar één kant van het verhaal, schrijft Krieger. Gezonde botten zijn namelijk ook afhankelijk van voldoende eiwitten en een strikt alkaline-dieet bevat weinig (verzurende) eiwitten. Genoeg eiwitten én genoeg groente en fruit blijkt de beste oplossing. “Het alkaline-dieet klinkt misschien erg nieuw, maar de meest verstandige versie komt neer op hetzelfde advies als de U.S. Dietary Guidelines”. Veel alkaline-diëten noemen voedsel 'goed' (basisch) en 'slecht '(zuur), zonder de totale voedingswaarde daarbij mee te nemen.
Plaats het allemaal een beetje in perspectief, zegt Krieger. Zuurgraad zegt niet alles.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#19 Hi Tom, de link tussen verzuring en kanker is niet bewezen. Echter wordt de relatie tussen verzuring en chronische ziekten zoals kanker wel vaak gelegd. De relatie is gebaseerd op logica. Levensstijl heeft een aandeel in chronische ziekten, ook je wat je eet.
Kijk je naar het Alkaline eetpatroon, dan kom je uit op een eetpatroon met een hoge nutrient dichtheid (veel vitamine, mineralen, vezels, etc t.o.v. relatief weinig kcal). Even simpel gezegd, je eet vooral veel groenten (base-vormend) en overige zaken zoals dierlijke en bewerkte producten eet je met mate en alcohol drink je met mate (allemaal verzurend).
Een verzurend eetpatroon is het tegenovergestelde. Simpel gezegd, vooral weinig groenten en veel dierlijke en bewerkte producten en in sommige gevallen veel alcohol.
Zo'n verzurend eetpatroon is onder andere calorierijk, bevat te weinig groenten, te veel verzadigd vet, te weinig vezels, te veel alcohol, etc. Een typisch eetpatroon wat ongezond wordt genoemd en elementen bevat die een sterk aandeel hebben in de ziektelast. Daarbij is het een eetpatroon dat sneller leidt tot overgewicht, ook een element waarvan aangegeven wordt dat er een relatie is met chronische ziekten waaronder kanker.
Dit is de reden waarom er een "logica link" gelegd wordt tussen een verzurend eetpatroon en chronische ziekten. Dat bewijst echter niet dat verzuring kanker veroorzaakt. Voor wat er wel bewezen is verwijs ik graag naar reactie #7 .
#21 Hi Chi, Otto Warburg wordt vaak in een adem genoemd met het Alkaline eetpatroon. Het internet staat inderdaad vol met artikelen die deze link leggen. Ik verwijs daar indirect ook naar in reactie #4 , waar ik schrijf over "met citroen en zuiveringszout genees je kanker". In dat soort artikelen wordt Otto Warburg vaak genoemd.
Er is echter totaal geen relatie (op basis van mijn huidige kennis rondom het onderwerp) tussen die twee. De basis van het Alkaline eetpatroon eetpatroon is sowieso gelegd door Zweedse natuurkundige Ragnar Berg begin 20ste eeuw, niet door Nobelprijswinnaar Otto Warburg.
Hoe kan het dan dat Warburg en het Alkaline eetpatroon toch steeds zo vaak in een adem genoemd worden?
Mijn aanname (!) is dat ooit iemand de volgende rare "train of thoughts" heeft gehad: "Warburg > oorzaak van kanker > het Warburg effect > kankercellen fermenteren suiker in melkzuur > verzuring > hoe voorkom ik verzuring? > Alkaline eetpatroon is dé oplossing.
Vervolgens is (denk ik!) iemand de overtreffende trap gaan zoeken en heeft gevonden dat er bij ernstige acidose intraveneus bicarbonaat kan worden toegediend. Slechts een stap verwijderd van de idiote conclusie: "zuiveringszout geneest kanker". Zeker wanneer je er citroensap aan toevoegt, want dat is ook base-vormend.
Gooi er een conspiracy-sausje overheen dat zo'n simpele oplossing ons onthouden wordt door de farmaceutische industrie en het recept voor een bericht dat viral gaat is compleet.
Dit is vervolgens ook nog eens keer op keer blind gekopieerd. Helaas leidend tot de meest bizarre adviezen om kanker te genezen die nog steeds volop gedeeld worden :-( .
Het heeft allemaal niets met het Alkaline eetpatroon te maken, maar hierdoor wordt het Alkaline eetpatroon wel vaak onterecht afgeserveerd en of verkeerd begrepen. Dat vind ik ontzettend jammer, want het zuur-base concept is een mooie insteek die leidt tot een volwaardig eetpatroon waar ontzettend veel mensen baat bij hebben.
Tom, wellicht beantwoord dit je vraag #19:
De oorzaak van kanker verzwegen? Over het Warburg-effect!]
Yneke, leuk om een onderzoek #17 van je te lezen. Ik ga er even vanuit dat je refereert naar verzuring door eiwitinname, omdat je experiment daar eveneens op gebaseerd is. Zover ik weet is calcificering van de nieren alleen aangetoond in populaties met nierproblemen, onder ander gebaseerd op dit systematisch overzichtsartikel (fulltext):
Schwingshackl L, Hoffmann G. Comparison of high vs. normal/low protein diets on renal function in subjects without chronic kidney disease: a systematic review and meta-analysis. PLoS One. 2014 May 22;9(5):e97656.
Bedankt voor deze informatie! Zowel in het artikel als in de discussie.
Ik moet bekennen dat ik dit dieet in het verleden redelijk belachelijk vond, maar kennelijk valt er voor bepaalde claims toch iets te zeggen. Ik had wel nog één vraag.
Mensen die ik over dit dieet hoor spreken vaak over de link tussen verzuring en kanker. In de review wordt dit verder niet genoemd. Heeft één van jullie hier misschien nog een bron en/of toelichting over?
#17 Ik denk dat het te maken heeft met het soort nierstenen. Sommige type nierstenen zijn ontstaan door neerslag van calciumfosfaat of calciumcarbonaat. Deze calciumzouten lossen beter op bij lage pH. Nierstenen kunnen ook gevormd zijn uit urinezuur. Dit type lost juist beter op bij hogere pH. Urinezuur splitst dan zijn H+ ion af, waarbij uraat ontstaat. Uraat is veel beter oplosbaar dan het ongesplitste urinezuur. Als de H+ concentratie hoger wordt (door de pH te verlagen) neemt het uraation weer een H+ ion op, waardoor meer van het ongesplitste (slecht oplosbare) urinezuur ontstaat. Als de concentratie urinezuur te hoog is, kan het niet langer meer in oplossing blijven en slaat het neer in de vorm van urinezuurkristallen.