Het Chinese internetconcern Alibaba wil met een notering aan de beurs van Hong Kong "een ontploffing van het handelsconflict tussen China en de VS voor zijn," zegt beursanalist Corné van Zeijl in Trouw.

Alibaba stelde deze zomer de Chinese beursgang nog uit, met het oog op de politieke onrust in Hong Kong. Hoewel die onrust alleen nog maar verergerd is, staat de beursgang nu toch voor 26 november op stapel. De online retailer verwacht er zo'n $13 miljard op te halen. Aan de beurs van New York, waar Alibaba in 2014 de grootste beursgang ooit realiseerde ($25 miljard) blijft het bedrijf ook genoteerd.

"Alibaba is gewoon een gigantisch bedrijf”, zegt Van Zeijl. Hoe gigantisch is dat? Alibaba biedt de Chinezen in één hand waar Nederlanders Marktplaats, Bol.com, Whatsapp, Spotify en Facebook voor nodig hebben. Ook maaltijdbezorging, reizen en betalen gaat via Alibaba. "Er zijn analisten die dagelijks werk hebben aan het bijhouden wat Alibaba allemaal doet, zo verspreid is het aanbod”.

Afgelopen maandag, op Singles Day, zette Alibaba het recordbedrag van $38 miljard om. In heel 2018 was de omzet van Bol.com ruim €2 miljard. "Als Alibaba een keer niest, is bijvoorbeeld de webshop Bol.com van het podium verdwenen," zegt Cor Molenaar, hoogleraar e-marketing aan de Erasmus universiteit.
Trouw - ?Als Alibaba niest, is Bol.com van het podium verdwenen?
Reageer
  • Deel
Druk af