Door het algoritme los te laten op een database van bestaande farmaceutische middelen, ontdekten zij dat een molecuul dat wordt onderzocht als diabetesmedicijn tevens een krachtig antibiotisch effect heeft. Het ‘nieuwe antibioticum’ noemden zij halicin.
Nieuwe vormen van bacteriebestrijdingen zijn nodig, omdat de bacteriële resistentie tegen antibiotica wereldwijd dramatisch toeneemt. Volgens voorspellingen zullen tegen 2050 tien miljoen mensen per jaar kunnen sterven aan infecties met resistente bacteriën, tenzij er dringend nieuwe geneesmiddelen worden ontwikkeld.
In de afgelopen decennia is de ontdekking van nieuwe antibiotica vertraagd als gevolg van de hoge ontwikkelings- en registratiekosten. “Mensen vinden steeds weer dezelfde moleculen”, aldus James Collins, leider van dit onderzoek, tegen Nature. “We hebben nieuwe scheikundigen nodig met nieuwe werkingsmechanismen.” Die zijn er dus nu in de vorm van een algoritme dat bovendien de beperkingen van mensen vervangt.
“Het algoritme leert de moleculaire functie te voorspellen zonder aannames over hoe geneesmiddelen werken en zonder dat chemische groepen worden gelabeld”, zegt Regina Barzilay, een AI-onderzoeker aan het MIT en een van de auteurs van de studie. “Als gevolg daarvan kan het model nieuwe patronen leren die onbekend zijn voor menselijke experts.”
Na de ontdekking van hun slimme algoritme, hebben de MIT en Harvard onderzoekers het gebruik van halicin op proefdieren getest en geconstateerd dat ze werken. Het antibioticum leek een weinig schadelijke effecten te hebben en robuust te zijn tegen resistentie. “In experimenten ontstaat doorgaans binnen een dag of twee weerstand tegen andere antibiotica”, zegt Collins. “Maar zelfs na 30 dagen van zulke testen zagen we geen weerstand tegen halicine.”
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#1 wouter , ja die resistentie komt er wel zo maar te weinig. en de prijs die we betalen, is te hoog. We kunnen geen generatie inleveren voor verkrijging van resistentie hoewel de rekenaars onder ons al kijken wat er dan voor hen mogelijk is met bijvoorbeeld de pensioenvoorzieningen die ineens niet meer worden opgenomen na die "zuivering" door totaal besmetting met corona binnen de hoge leeftijdscategorieën. Deze gedachten lijn is al een belangrijk ingrediënt in de complot theorieen die op face book de ronde doen: over een groep bevoordeelde rijken die wel een vaccin hebben, maar dat expres niet inzetten of laten beschikbaar komen, om er dit soort goud mee binnen te halen.
BRRRR wat een narigheid levert die extrapolatie van geldzucht en macht op.
Maar de maatschappij heeft zelf, door de kapitalistische genadeloosheid van het systeem op de onderklasses deze verhalen laten ontstaan.
De voedingsbodem is er dus door ons zelf, en dus ga je dit krijgen.
Nee liever snel een vaccin en liever snel inzetten van antistoffen en echt iedereen redden en niet alleen de "uitoefenaren van kritische beroepen". Dat verdwijnen die complotgedachtes en mogelijk oproer van benadeelden ook naar de achtergrond, waar ze thuishoren.
Het klinkt saai maar eigen weerstand wordt steeds belangrijker. Niet uit pilletjes, maar stoppen met de ratrace in het algemeen. Deze trend is op kleine schaal gaande en alweer gekaapt door de commercie.
AI, zelflerende algoritmes is ontzettend hot, een soort van oplossing voor alles, blijkt maar weer.
Hoopgevend!
Wel denk ik dat er ook na 30 dagen wel een keer resistentie zal ontstaan.