Algen moeten de wereld redden, de klimaatverandering tegengaan en de wereldbevolking voeden. Dat schrijft de wereldverbeterende website Grist een beetje ironisch.

Wereldwijd worden algen ingezet voor het realiseren van de meest fantastische toepassingen. Een voor de hand liggende toepassing is het maken van biobrandstof uit algen. Dat blijkt nog niet mee te vallen: 'het proces is duur, kost veel energie en is lastig schaalbaar', zegt Grist. Zelfs al vliegen er al vliegtuigen op algenbrandstof, de grote doorbraak blijft vooralsnog uit.

Multitaskende algen
Toch blijven nieuwe bedrijven en start-ups geloven in de algen-Graal. Algae Systems gelooft de ideale toepassing gevonden te hebben door algen te laten 'multitasken'. De algen worden ingezet voor de zuivering van rioolwater, maken daar enerzijds schoon drinkwater, en anderzijds biobrandstof van - en de reststoffen kunnen ook nog eens als meststof in gezet worden. Kan het mooier?

Amerikanen zijn vies van poep en pies
Er zijn een paar maren. Het proces kent nog een grote 'als'-factor. Hoewel de beloofde voordelen erg aantrekkelijk lijken - vooral ook gezien de droogte die het zuiden en westen van de VS in een steeds klemmende houdgreep heeft - moet het zich nog in de praktijk bewijzen. En laten we niet vergeten: Amerikanen zijn buitengewoon huiverig om iets dat met plas of poep in aanraking is gekomen tot zich te nemen. Denk aan het plan om 'pee water' te hergebruiken in Wichita Falls, waar de inwoners niet aan willen, of de ophef over de naast een waterreservoir wildplassende jongeman.

Neemt niet weg, besluit Grist, dat 'als het werkt, het een win-win voor het klimaat en onze dorstige steden zou zijn'.
Dit artikel afdrukken