De Europese aal is een ernstig bedreigde diersoort, die op de rode lijst van de IUCN de status 'Critically Endangered' heeft. De afgelopen 40 jaar is de zogeheten 'intrek' van de jonge glasalen in het Noordzeegebied met 98% afgenomen. Dat laat de Working Group on Eels (WGEEL) zien in een grafiek (zie onder) op Nature Today. Die intrek is het moment dat de jonge alen vanuit hun paaigebieden in de Sargasso Zee naar zoet water trekken om daar op te groeien. Maar de alen komen steeds meer obstakels tegen, van vervuild water tot waterkrachtcentrales, stuwen en stormvloedkeringen.

Om wereldwijd inzicht te krijgen in de actuele situatie, is een netwerk van duizenden vrijwilligers actief. Ook in Nederland helpen 'burgerwetenschappers' mee met het vangen en tellen van jonge alen en glasalen en het over barrières heen helpen van palingen. Dat laatste zowel letterlijk, door de dieren fysiek over te zetten, als door het stimuleren van maatregelen om barrières passeerbaar te krijgen en zo de migratiemogelijkheden te verbeteren.

Alen tellen
Dit jaar vindt op 20 april 'The Eel Count' plaats. Op talloze plaatsen in Nederland, maar ook in Groot-Brittannië, de VS (ook met de Amerikaanse aal gaat het niet goed), Spanje en België zullen alen geteld worden. Bij ons kun je op 42 locaties - bij gemalen, sluizen en stuwen - komen kijken hoe de getrainde vrijwilligers in kruisnetten aantallen meten om trends te bepalen om kennis te ontwikkelen. Op 21 april, World Fish Migration Day, worden de resultaten van de International Eel Count bekendgemaakt en de voorlopige resultaten van dit hele voorjaar.

Op de website van World Fish Migration Day, een Nederlandse initiatief dat opkomt voor 'vrijstromende' rivieren zodat trekvissen vrij spel hebben, kun je zien waar bij jou in de buurt je alen kunt komen tellen.

afname alen intrek
Dit artikel afdrukken