In de Ondertussen van donderdag 26 september vallen mij op:

- De stikstofuitspraken maken boeren zo onzeker over hun toekomst, dat volgens Boerderij 4 op de 10 boeren 'stoppen' bespreekbaar vinden. Dat is de uitkomst van een enquete onder ruim 20.000 lezers van Nieuwe Oogst, het ledenblad van boerenkoepel LTO Nederland. De voorwaarde? Een goede financiële regeling. Of de boeren ook de daad bij het woord zullen voegen en of de gouden pot wel groot genoeg, is de vraag. Maar 3% van de boeren is op voorhand bereid zich te laten uitkopen.

- De Britse tak van Aldi krijgt complimenten voor zijn jongste reclamecampagne. 'Het is de natuurlijkste zaak van de wereld', dat je bij Aldi goedkoop slaagt. Niks bijzonders, want daar is het een discounter voor. De Daily Mail vertelt dat die boodschap door een terloops borstvoedende moeder wordt uitgedragen, zonder dat er censuur aan te pas komt, en dat is wél heel bijzonder. In Groot-Brittannië ligt het borstvoedingscijfer erg laag.

- Frankrijk voert als eerste Europese land de nieuwe Europese copyrightwetgeving in. Franse uitgevers willen meer geld voor hun nieuwsberichten, als die als digitale (her)publicatie bij Google beschikbaar komen. Met die content weet Google immers adverteerders te lokken en dus zou Google een deel van die inkomsten aan de uitgevers moeten betalen. Google is dat niet van plan. De uitgevers mogen voortaan zelf bepalen hoeveel van een artikel zichtbaar wordt in Google News. Google is een zoekmachine maar verkoopt advertenties en géén zoekresultaten, RTLZ.

Terwijl het klimaat inmiddels vuur vat, maken wereldleiders zich druk om hun eigen hachje. De Britse premier Boris Johnson zou niets liever willen dan dat zijn parlement of de oppositie hem afzetten. 'Lafbekken', noemt hij Labour. Maar die willen eerst zeker weten dat de brexit uitgesteld wordt, voor ze zich aan nieuwe verkiezingen wagen. De Amerikaanse president Donald Trump probeert de impeachment-procedure die hem boven het hoofd hangt juist af te doen als 'een grapje'. Hij voerde een 'heel onschuldig telefoongesprek' om zijn opponent Joe Biden onder de politieke zoden te krijgen. De Franse oud-president Jacques Chirac zal zich nergens meer druk om maken. Hij overleed vandaag, op 86-jarige leeftijd.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken