Aldi Süd laat er zich op voorstaan in zijn winkels meerdere keren per dag vers brood te bakken. Klanten kunnen zelfs hun eigen broodjes bakken in een apparaat dat prominent met de naam 'Backofen' pronkt.

Duitse bakkers betwijfelen of dit apparaat ook daadwerkelijk bakt, bericht EVMI. ''Het zijn grote zwarte dozen en geen mens weet wat daarin gebeurt'', zegt Daniel Schneider, van het Zentralverband des Deutschen Bäckerhandwerks (ZVDB). De warme bakkers vinden dat Aldi niet mag zeggen dat het vers brood bakt. Het bedrijf zou slechts brood opwarmen.

Onderzoek automaten verboden
De vereniging van ambachtelijke bakkers stapte reeds in 2011 naar de rechter. Toen liet Aldi de kans om in één keer een eind te maken aan de zaak voorbij gaan. De rechter stelde voor de automaat te onderzoeken. Daaraan wilde Aldi Süd echter niet meewerken. De 'black box' bleef dicht.

50 of 90% voorgebakken
Deze week trad de gerenommeerde broodonderzoeker professor-emeritus Jürgen-Michael Brümmer op voor de rechtbank. Hij gaf twee uur lang college over 'bakken', schrijft Die Welt. Daaruit werd duidelijk dat verreweg het meeste brood, bij de warme bakker én in de supermarkt, in twee etappes wordt gebakken. Het verschil zit het er dan in dat afbakbrood bij de warme bakker maar voor de helft is voorgebakken en 'vers' wordt verwerkt, terwijl het brood van Aldi Süd al voor 80-90% voorgebakken zou zijn.

Aldi Süd heeft vanaf het begin gesteld dat er in de Backofen meer gebeurt dan alleen een beetje bruining en opwarming.

De beslissing in de rechtszaak laat nog tot na de zomer op zich wachten. Beide partijen krijgen de tijd om de uitspraken van de expert te verwerken en te bezien wat deze voor hun standpunt betekent.
De Nederlandse en Belgische Aldi-vestigingen vallen overigens onder Aldi Nord.

Fotocredits: ‘Fresh Out of the Oven’, Joel Penner
Dit artikel afdrukken