Discounter Aldi haalt in Duitsland 40% van zijn verse melk van diervriendelijker boerderijen. Dat is een jaar eerder dan gepland. De melk komt van boerderijen die zich houden aan de Duitse houderij types 3 (weidegang) en type 4 (biologisch/premium). In het assortiment vers vlees zijn producten uit deze houderijsystemen inmiddels goed voor bijna 20% van de omzet, Aldi Süd zit al om en nabij de 25%. De discounter gelooft dat de vraag naar meer diervriendelijke producten aanhoudt.

Begin dit jaar voerde Aldi een 'houderijverandering' door: dierenwelzijn moet een vanzelfsprekendheid worden. Het bedrijf definieerde bindende beloftes voor meer dierenwelzijn. In 2030 moet alle eigenmerkmelk uit houderijvorm 3 en 4 komen. Het label kijkt voornamelijk naar huisvestingsomstandigheden. Het kent 4 stadia waarbij hoe hoger het houderijniveau, hoe meer ruimte in de stal en loopruimte voor de melkkoeien.

Aldi ontving gemengde reacties op de aankondiging. Dierenrechtenactivisten juichen de stap toe. Het initiatief mocht de "German Award for Sustainability Projects 2022" in ontvangst nemen. Maar bijvoorbeeld de Beierse Boerenbond noemde het dierenwelzijnsenscenering. Aldi zou de boeren niet genoeg betalen om de extra kosten die meer dierenwelzijn met zich meebrengt te compenseren. De discounter verhoogde afgelopen zomer de melkprijzen wel fors en ook boeren krijgen meer voor hun melk.

Rivaal Lidl kondigde ook begin dit jaar een zelfde soort ambitie aan. Melk en melkproducten van eigen merk, waarvan alles uit Duitsland komt, hebben ook het houderijlabel. Alle biologische melk is gecertificeerd volgens de hoogste Bioland-standaard. 65% van het consumptiemelkassortiment moet in de toekomst uit houderijniveau 3 of 4 komen en 50% van de Lidl-vestigingen biedt weidemelk als minimumstandaard aan in de verssector.
agrarheute - Aldi: 40 % der verkauften Milch kommt aus Haltungsform 3 und 4
  • Deel
Druk af