Nederlanders zijn vorig jaar aanzienlijk meer alcoholvrij bier gaan drinken. De consumptie steeg vorig jaar met 35% ten opzichte van 2013. Vooral vrouwen drinken graag alcoholvrij.

Er ging 26 miljoen liter alcoholvrij bier over de toonbank. De belangrijkste reden om alcoholvrij bier te kiezen, is dat mensen nog moeten rijden (60%). Maar steeds vaker blijkt ook de smaak de doorslaggevende factor. In 2013 dronk 21% van de bierdrinkers alcoholvrij om de smaak, vorig jaar was dat opgelopen tot 36%, melden de Nederlandse Brouwers.

In 2013 dronk 21% van de bierdrinkers alcoholvrij om de smaak, vorig jaar was dat opgelopen tot 36%
Een wereld van verschil in smaak
"De smaak is ook verbeterd", zegt Cees-Jan Adema, directeur van brancheorganisatie Nederlandse Brouwers. "Vergeleken met de alcoholvrije biertjes van tien of twintig jaar geleden is het een wereld van verschil. Er is een grotere variëteit aan alcoholvrije bieren en brouwers maken er ook meer reclame voor."

Speciaalbieren
Ook speciaalbieren en biermixen zoals Radler worden meer gedronken, blijkt uit het Nationaal Bieronderzoek. Adema: "Consumenten kiezen bewust voor een bier dat bij een specifiek moment past. Op sommige momenten is dat bier met weinig tot geen alcohol. Andere momenten is dat een mooi glas speciaalbier of een verfrissend pilsner. De variëteit aan biersoorten is tegenwoordig enorm, en de keuze voor de consument daarmee ook.”

Die consument is te spreken over het ruimere aanbod in biersmaken en soorten. Twee op de 5 bierdrinkers kiezen vaker voor een ander type bier dan 2 jaar geleden, blijkt uit het Nationaal Bieronderzoek. De afzet van speciaalbieren steeg met 23%. Vier op de 5 bierdrinkers drinken regelmatig een speciaalbier. Witbier (39%) is het meest populair, gevolgd door abdijbier, tripel en herfstbokbier (allen 27%), en blond bier (26%).

Bierconsumptie daalt
Ondanks de opmars van alcoholvrij en speciaalbier is de totale bierconsumptie in Nederland vorig jaar iets teruggelopen. Uit de accijnscijfers over 2014 blijkt dat de biermarkt met 1,5% kromp. Per hoofd van de bevolking dronken we 68,4 liter bier. In 2013 zaten we nog op 69,6 liter. Pils blijft de meest gedronken biersoort. Tachtig procent van de bierdrinkers pakt minstens 1 keer per maand een pilsje.

infograph nationaal bieronderzoek


Fotocredits: 'Sip', Dennis van Zuijlekom
Dit artikel afdrukken