In Groot-Brittannië deed Public Health England (PHE), samen met een aantal vooraanstaande wetenschappers en medische experts, een vergelijkbare exercitie naar de maatschappelijke kosten van alcohol. Ze stelden vast welke schade ontstaat aan criminaliteit, gezondheidsproblemen en productiviteitsverlies als gevolg van drankgebruik. Tot voor kort werden die kosten geraamd op circa £21 miljard per jaar. PHE komt nu voor 2016 uit op een bedrag dat tussen de £27 en £52 miljard (1,3%-2,7% van het BNP) ligt. Omgerekend komt dat per Brit neer op zo'n €490 tot €945.
Vaste minimumprijs
Het rapport wordt in Groot-Brittannië gebruikt om politiek draagvlak te vinden voor een vaste minimumprijs voor bepaalde soorten alcoholhoudende dranken. Een groep van 43 artsen, zorggroepen, actiegroepen en volksgezondheids-, religieuze en kinderorganisaties roept op grond van de nieuwe cijfers de Britse minister van Financiën Philip Hammond op deze maatregel in de begroting op te nemen. Tegen de maatregel bestaat tot op heden veel bezwaar onder politici en vanuit de alcoholbranche zelf.
Accijnsverhoging
Ook het RIVM berekende dat het flink verhogen van de accijns (met 50%) de meest effectieve manier zou zijn om de economische schade van drankgebruik binnen te perken te houden.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#2 Cécile Jouw 8,1 miljard euro en niet die 2,6 van het RIVM zit aardig in de ordegrootte van het getal dat ik al in 2009 uitrekende en ook mijn 28 miljard van toen valt binnen de window van de 23-41 miljard euro van de Stichting Eindspel Tabak.
Zie de inmiddels wat aangepaste versie op mijn website http://www.tersteegmc.nl/publications/voeding-en-gezondheid/3-inflicted-injury-insurance
Als we deze verborgen kosten in de prijs verwerken, gaat de consumptie omlaag en hebben we zo vitalere en nog maatschappelijk inzetbare ouderen, waar we nog van kunnen genieten omdat zij werk van jongeren uit handen kunnen nemen. Met de bierviltmethode heb ik al eens uitgerekend dat we als er niet meer of veel minder gerookt zou worden gemiddeld 2 uur per week kunnen werken met behoud van koopkracht.
#1 Pieter, zulke berekeningen zijn uiteraard net zo goed als het aantal variabelen dat je betrekt en de inschattingen waarmee je ze hun gewicht geeft.
Interessant bij de vergelijking tussen de Nederlandse en de Britse berekeningen vind ik de bandbreedte. Het is eigenlijk verrassend dat Nederland een 'zacht' bedrag als eenduidig en dus hard presenteert, terwijl de Britten duidelijk maken dat het om een bandbreedte gaat die recht doet het feit dat het om schattingen en keuzes van factoren gaat.
Opvallend: het onderscenario van de Britten lijkt op het Nederlandse 'harde' cijfer, terwijl het bovenscenario grofweg op het dubbele uitkomt.
Cecile noemt hier niet dat het RIVM onlangs de netto-kosten van alcohol maar op 2,6 miljard schatte door alcohol, de is het X-factor toe te kennen, een geld genererend, wij voelen ons zalig, dus economie smerend?? (VVD) geluksgevoel.
2,6 miljard euro was een grove onderschatting. Dat heeft niet @DrPieterbaas namens Sinterklaas maar de autoriteit prof. Klaas van Egmond (oud-directeur van het RIVM en oud-Kroonlid SER) gezegd. Ik heb daar een stevige radiocolumn aan gewijd, die ook al te lezen is op Foodlog (zie mijn reactie op RIVM-rapport als link bij dit artikel ) en op mijn website en ook op www.gewoongroengouda.nl nog terug te luisteren is.