De wetenschappers gebruikten een app, ontwikkeld door de London School of Economics, genaamd ‘Mappiness’. De 31.000 gebruikers voerden meerdere keren per dag, op willekeurige tijdstippen, hun gevoel van geluk in. Dit deden zij op een schaal van 1 tot 100. Het onderzoek toonde aan dat wanneer de gebruikers alcohol dronken dit getal steeg met 10,79 punten. Wanneer de onderzoekers rekening hielden met dat de meeste mensen drinken bij plezierige gebeurtenissen, kwamen zij op een stijging van 4 punten.

“Drinken had de grootste impact tijdens minder leuke activiteiten zoals wachten of reizen/forensen, de gelukservaring als gevolg van drinken steeg minder tijdens activiteiten die op zich al leuk zijn, zoals gezellig samen zijn of een vrijpartij”, aldus de onderzoekers. Op de korte termijn geeft alcohol het geluksgevoel een boost, maar op de lange termijn ervoeren de drinkers geen verschil.

Alcohol maakt de stof dopamine vrij in de hersenen. Deze stof veroorzaakt het gevoel van geluk en plezier in de hersenen. De stof speelt een belangrijke rol bij het maken van beslissingen, sociaal gedrag en is geassocieerd met vele vormen van verslaving. Wie zijn geluk zoekt in het glas, kan dan ook een ongelukkige keuze maken.
Dit artikel afdrukken