Albert Heijn heeft de claim op haar website dat het halalvlees van de marktleider ‘diervriendelijk’ is ingetrokken nadat Wakker Dier een klachtenprocedure startte bij de Reclame Code Commissie (RCC) tegen de bewering. Wakker Dier staakt de klachtenprocedure bij de RCC, nu Albert Heijn de bewering heeft ingetrokken. De dieren worden weliswaar onder verdoving geslacht, maar het vlees komt rechtstreeks uit de bio-industrie. Dit bleek uit navraag bij de leveranciers. De halalkip van Albert Heijn is een plofkip die in een oven meer ruimte krijgt dan ze in haar leven heeft gehad.
Als AH vindt dat vlees uit de reguliere veeteelt niet "diervriendelijk" is geproduceerd, is het volgens de grootgrutter dus "dieronvriendelijk" geproduceerd. De grootste supermarktketen van het land vindt
2009 wordt het jaar van de diervriendelijk-vleespromotie door de supers.
Foto: Tatiana Stanton
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Vandaag eens nagevraagd bij twee van mijn islamitische collega's.
Ze zeiden dat halal alleen maar met het slachten zelf te maken heeft. Dat de leefwijze en voeding van de dieren er tegenwoordig (!) niet toe doen. Alleen bij strenge vormen van de islam is het nog een punt, zoals Dick al schreef.
Op het moment van keeldoorsnijden( slachtrichting met kop van het beest naar het oosten) moet de slachter 'bismallah' zeggen en de twee slachtaders en de retourader uit de hersenen in 1 haal doorsnijden. Als er een teruggaande beweging van het mes nodig is, is het vlees niet halal, omdat het dier dan onnodig lijdt.
Bij kippen zijn ze ook praktisch, omdat dat massaal gaat. De kippen worden aan de slachtrail gehangen en dan mag het met 1 bismallah.
Hoe het komt dat het kippenvlees bij de halalslager vleziger, groter en toch goedkoper is, konden ze me niet vertellen.
Hier een zeer interessant artikel van Hab Renbard (Knack Online)
“De strijd om de moslimmaag’ uit 2006 op Maroc.nl
Ik moet er overigens bijzeggen dat je anno 2008 overal in Gent en Antwerpen nog steeds goed florerende winkels vindt die nog bijlange niet verdrongen zijn door de Supers…
Pjotr,bij de Groenewegsl.slager weten ze het wel.Ik kreeg laatst een beschrijving mee,waarom hun kalfsvleesvlees juist ,niet, zo blank is.
Als ik Felix Meurders van het tv-programma Kassa mag geloven, weet een Nederlandse slager niet eens hoe het komt dat zijn kalfsvlees zo blank is.
Ik ga ervan uit dat een islamiet beter op de hoogte is van wat er vereist is voor zijn halalvlees. Dat vermoeden is sterk door mijn veelvuldige omgang met moslims in mijn werkkring.
Of zij ook op de hoogte zijn van het leven van hun stukje vlees, is niet zeker. Als ik eraan denk, zal ik het eens navragen.
Het prijsverschil tussen supers en islamitische slagers wordt o.m. bepaald door het feit dat AH cross subsidieert. In gewoon Nederlands ze maken de A-merken wat geodkoper en halen het terug via vers, m.n. groenten, fruit en vlees(waar) de ze duurder maken.
Pjotr, of je te vroeg juicht? Weet ik niet. De vraag is hoe strak in de leer de islamiet is bij de inkoop van zijn dieren of vlees.