Is dat om ons tot minder eten te stimuleren, of tot meer maar dan van verschillende zaken? Hoe dan ook, restaurants zullen op zoek moeten naar een alternatief!
Albert Heijn komt in aanloop naar de feestdagen met een grote lijn luxe amuse-gerechtjes. De marktleider verwacht verder veel van zijn nieuwe wildassortiment (in grote verpakkingen) en gourmetpakketten. Dat zegt woordvoerder Klaartje Caron van Albert Heijn tegenover Distrifood. 'Ons kerstassortiment is gebouwd op drie pijlers: amuse, wild en gourmet. We verwachten dat deze drie assortimentsgroepen aanmerkelijk populairder zullen zijn dan in voorgaande jaren.' Albert Heijn brengt het merendeel van zijn kerstproducten onder bij de luxe lijn AH Excellent. Amuses populair
Amuses had AH vorig jaar nog maar in beperkte vorm in de schappen liggen. Dit jaar pakt de Zaanse formule stevig uit met een breed assortiment kleine voorgerechtjes op lepels, glaasjes, schaaltjes en lolly's.
Chocoladefondue
Ook de chocoladefondue is nieuw voor de supermarkt. 'De consument hoeft dit alleen nog maar te verwarmen in de magnetron, waarna het kant-en-klaar op tafel kan worden gezet. Lekker met het hele gezin fruit en marshmallows dopen in de chocolade', aldus Caron.
Wild en gourmet
Volgens Caron is het een trend dat consumenten kiezen voor een groot stuk (wild) vlees, waar met een groep mensen van gegeten wordt. 'We bieden deze stukken vlees aan in porseleinen schalen die kant-en-klaar de oven in kunnen worden geschoven.' Albert Heijn focust met zijn gourmetassortiment specifiek op Tweede Kerstdag. 'We zien dat veel gezinnen Tweede Kerstdag kiezen om uitgebreid met familie of vrienden te gourmetten. Ons assortiment is daarop ingericht met wild- en visschotels en speciale gourmetpakketten voor kinderen', aldus de zegsvrouw
bron:distrifood
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nog een alternatief voor amuse: versnapering (zelfs het woord "vers" is erin te herkennen).
Ailko: ik weet veel te weinig van de Iberische keuken. In mijn professioneel leven ben ik er nog maar twee keer geweest: Barcelona en Pamplona. Dat laatste ligt in Navarra en is dus niet écht Baskisch (het is meer een gebied met taalfaciliteiten :)). Mijn Franstalig belgische collega's dwepen echter met de Baskische keuken en de moderne koks van Bilbao of San Sebastian. Dààr gebeurt het nu, volgens hen. verder zijn piment d'espelette, Xacoli en pintxos hier naar mijn goesting net iets té populair om niet snob te zijn.
@ Nick, dat kan ik mij voorstellen, dank voor je uitleg. Is het niet zo dat de baskische keuken volledig anders is dan de klassieke Spaanse overigens?
Ha, taalpurisme, daar zijn wij hier dol op.
Ommelet kende ik van kleinsaf als eierkoek, mayonnaise is letterlijk eigeelsaus/eiersaus (van moyeu, Picardisch voor eigeel) en een mooie voor roast beef is runderharst.
Pintxo (spreek uit "pintsjo"), beste Ailko, is Baskisch voor tapa. Ik was vorig jaar op wijnreis in Pamplona met enkele andere Brusselaars. het wordt gierenlachenbrullen wanneer je in een plaatselijke bar binnenstapt en "dos pintxos, por favor" bestelt.
@ Wouter, Nee, niets van dat. Doe mij een plezier, dat houd ik nooit vol. Die maagkundige is overigens ook wel een hele fraaie. Enne..... omelet is gewoon een geklutst ei.
Ailko, ga je nu de taalpuristische toer op? Hulde! Maar lijkt mij een onmogelijke taakstelling voor een gastronoom, sorry, maagkundige. Hoe noem je bv een omelet? Klutseikoek ofzo? En Mayonaise? Keukengroet klinkt wel leuk trouwens.