Vorige week opende Albert Heijn zijn 25e vestiging in Vlaanderen en de supermarktketen maakt er geen geheim van door te willen groeien naar het dubbele aantal in 2016. Of de opmars zich daarna ook in Wallonië en Brussel zal voortzetten is nog in nevelen gehuld: "We willen eerst de Vlaamse goesting goed begrijpen. We hebben die 50 winkels nodig om vaste grond onder de voet te voelen", zegt Luc de Baets, algemeen directeur van Albert Heijn België in vervalst Vlaams in De Morgen.

1500 Vlaamse artikelen
De 'oer-Hollandse' super neemt bij zijn opmars door Vlaanderen steeds meer Vlaamse trekjes aan. Zo verschijnen er in het assortiment steeds meer Vlaamse producten. De afgelopen weken alleen al werden 25 nieuwe soorten vlees in de schappen gelegd: 'van dunne lende tot gekruid gehakt'. Nederlanders kruiden hun gehakt zelf. In totaal zijn er al zo'n 1.500 Vlaamse artikelen in het assortiment opgenomen. Daarmee wijkt dat inmiddels 10% af van het gangbare aanbod in de 800 Nederlandse Albert Heijn supers. De 'echt Nederlandse' artikelen zullen echter niet gauw in de schappen ontbreken. "We worden steeds Vlaamser, maar je mag niet verloochenen dat je 'heritage' hebt", zegt de Baets. Dus hoef je niet ver te zoeken naar Nederlandse kaas, vla, pindakaas en hagelslag. En natuurlijk biedt Albert Heijn verse melk. Daar zijn Belgen (nog) niet aan gewend.

Onrust over prijsbeleid
Deze zomer was er onrust over het prijsbeleid van Albert Heijn, dat voor een 'zware neerwaartse druk op de leveranciersprijzen' zou zorgen. De voorganger van De Baets werd zelfs op het matje geroepen bij de Vlaamse premier Kris Peeters. De Baets stelt dat er geen sprake is van een ongunstige klimaat. "We kunnen door ons logistiek systeem heel efficiënt werken. We bieden marktconforme prijzen aan onze leveranciers. De relaties met onze leveranciers onderhouden we voor meerdere jaren."

Ook Vlaams in Nederland
Albert Heijn België werkt inmiddels met zo'n 100 Belgische leveranciers. Die op hun beurt profiteren van de Nederlandse 'roots' van de super: via de Nederlandse onlinewinkels zijn al bijna 700 Vlaamse producten te bestellen en in de grensstreken bieden de AH-winkels ook 'Vlaams' vlees aan.

Fotocredits: Mel Burgin
Dit artikel afdrukken