Om hen te helpen legt flexi-Vlaanderen de nadruk op vleesvervangers. Dat is de gemakkelijkste manier om vlees te minderen: de thuiskok maakt het vertrouwde gerecht maar vervangt het dierlijke eiwit door een vegetarisch alternatief. In het bestaande vleesaanbod wordt niet gesneden. "Het is niet onze bedoeling vegetariërs van hen te maken",
zegt Luc De Baets, ceo van Albert Heijn België. Ook wil de keten niet belerend overkomen. Door te 'nudgen' wil de supermarktketen consumenten erop attent maken dat gezond eten eenvoudig kan. Daarom zullen de vleesvervangers en vegetarische gerechten steeds vaker uit het speciale schap gehaald worden en naast de 'gewone' een plekje krijgen.
Meer dan de helft van de Belgen komt bij Albert Heijn over de vloer en 800.000 mensen krijgen de folder. Naar eigen zeggen heeft Albert Heijn vandaag al het grootste assortiment vleesvervangers in België. Dat bereik wil de super gebruiken om “iets goeds te doen", in dit geval "de consument te sensibiliseren over gezond eten en leven”, vertelt De Baets.
In Nederland zijn er geen vergelijkbare plannen. Enerzijds steekt de Belgische vleesmarkt anders in elkaar - in Nederland zijn vleesvervangers al veel meer ingeburgerd -, anderzijds biedt de kleinere schaal van België voordelen. "We merken dat we met ons Belgisch team soms voorlopers zijn. Het is soms makkelijker om hier iets nieuws te proberen dan daar waar we 900 winkels hebben. Wie weet krijgt het dus navolging”, vertelt Warners. Op dit moment heeft de AH 37 vestigingen in België.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Marc, waar zit het m in, dat er minzaam wordt geglimlacht? Het belerende, ondanks dat AH aangeeft dat te willen vermijden, daar zijn Vlamingen niet van gediend? En wat is er belerend, dat kan ik zo niet terugvinden, gaat het verder dan bonus-acties van de vegaburgers en promotie van 'eiwitneutraliteit'?
Ik vraag me ook af, is op vleesvervangers niet veel meer te verdienen? Vlees is al redelijk uitgekristalliseerd qua prijs, plantaardige eiwitten zijn (in burger-vorm) nog behoorlijk prijzig, waarschijnlijk met prima marge. Dan kan het voor AH een leuke extra zijn om aan te verdienen. Of valt dat wel mee?
We hebben dit weekend Vlaamse vrienden op bezoek. Slimme weldenkende mensen met wie goed valt te praten. En een van de twee werkt in de food en kent het retaillandschap en de Belgische consument van binnen en buiten. Dan komt dit initiatief van AH aan de orde. En is er een minzame glimlach. Vlaanderen en Vlamingen zijn echt anders dan ‘Ollanders’ en dat Zaandam denkt dat wij Belgen hierop zitten te wachten is een misvatting.
Ik ben hoe dan ook benieuwd hoe dit uitpakt. Het belerende dat er ondanks alle goede bedoelingen van lijkt uit te gaan, kan averechts uitpakken. Koren op de molen van de oervlaamse retailer Colruyt die zijn klantenprofielen en voorkeuren kan dromen.
Vleesvervangers zijn alleen voor de overgangsfase. Men komt er vanzelf achter dat het ook zonder kan. Goedkoper en inderdaad gezonder.
Vraag is of de vleesvervangers dan zo gezond zijn als je het lijstje van additieven bekijkt dat ze erbij stoppen om een aanvaardbare smaak te hebben.