Albert Heijn gaat de komende jaren een eigen appel laten telen. In 2021 moet het nieuwe appelras SQ159-Magic Star in alle AH-vestigingen te koop zijn, schrijft Distrifood. Hoe de appel gaat heten is nog niet bekend; Albert Heijn zint nog op een nieuwe merknaam. Het nieuwe appelras is het resultaat van meer dan 20 jaar werk door Wageningen University, leverancier Vogelaar Vredehof en licentiehouder Fresh Forward. In een smaakonderzoek gaf 88% van de deelnemers aan de appel "even lekker of zelfs lekkerder te vinden dan de appel die ze normaal kopen en eten."
Andere pluspunten zijn dat de appel langer goed zou blijven dan traditionele appels, beter resistent zou zijn tegen ziektes en aansluit bij de wens van consumenten naar lokaal eten. Een 'win-win'-situatie: AH krijgt een exclusieve appel en Vogelaar en de telers - die de bomen vanaf nu kunnen planten - krijgen een gegarandeerde en gecontroleerde afzet.
Met het initiatief volgt Albert Heijn in de voetsporen van de Belgische supermarktketen Colruyt, die al eerder een eigen merkappel ontwikkelde om de Belgische appelteelt te steunen. Die appel heet Magic Star.
Andere pluspunten zijn dat de appel langer goed zou blijven dan traditionele appels, beter resistent zou zijn tegen ziektes en aansluit bij de wens van consumenten naar lokaal eten. Een 'win-win'-situatie: AH krijgt een exclusieve appel en Vogelaar en de telers - die de bomen vanaf nu kunnen planten - krijgen een gegarandeerde en gecontroleerde afzet.
Met het initiatief volgt Albert Heijn in de voetsporen van de Belgische supermarktketen Colruyt, die al eerder een eigen merkappel ontwikkelde om de Belgische appelteelt te steunen. Die appel heet Magic Star.
Joep, er wordt sowieso weinig geschreven over nog niet bestaande rassen zonder naam.
Joep, tijd voor nieuwe kookboeken!
Moeilijk.
Ik heb een plank vol kookboeken, de meeste uit Frankrijk. Voor de ingrediënten worden vaak de rassen vermeld en het seizoen waarin ze verkrijgbaar zijn, ook bij fruit. Helaas komt SQ159-Magic Star in geen enkel kookboek voor.
Dat is het inderdaad het principe Henric #7. Maar je zult toch wel eerst beter houdbaar uitgangsmateriaal moeten hebben. Van wat ik me herinner is (was?) variabiliteit voor die eigenschap in appels niet geweldig. Behalve in de ouderwetse moesappelrassen. En daar is de smaak voor verse consumptie weer niet zo goed. Inderdaad een karwei van de lange adem. Zodoende die 20 jaar in het artikel. Het zou ook een of andere wilde appelsoort (lees: species) geweest kunnen zijn die als geniteur heeft gediend.
Hoe vlot dat ligt aan het gewas. Bij bomen gaat het ongeveer zo vlug als dikke stront in een trechter tegen een berg op. Fruitbomen veredelen doe je voor je kinderen. Alleen tulpen veredelen is nog trager, dat doe je voor je kleinkinderen.