Vanaf de leeftijd van 9 jaar hebben kinderen geen zin meer in lichamelijke activiteit. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Genève onder 1.200 Geneefse kinderen van 8 tot 12 jaar. Het onderzoek wordt gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Psychology of Sports and Exercise.

Voor het onderzoek vulden de kinderen 2 jaar lang iedere 6 maanden een vragenlijst in over hun motivatie om te bewegen. De vragen gingen over onder meer plezier, leren, gezondheid en cijfers. Onderzoekers zagen dat vanaf de leeftijd van 9 jaar de positieve prikkels, zoals plezier en gezondheid, een sterke daling lieten zien. “Deze achteruitgang hebben we nog nooit op zo’n jonge leeftijd gezien,” zegt onderzoeker Julien Chanal van de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen.

De motivatie om tijdens de gymlessen lekker te bewegen verschoof naar 'indirecte' motivaties zoals een goed cijfer of om hun imago bij andere kinderen te verbeteren. Volgens Chanal is die instelling alleen op korte termijn positief en contraproductief voor hun lichamelijke ontwikkeling. Daarom pleiten de onderzoekers voor een hervorming van het onderwijs zodat tijdens de gymles meer ruimte wordt gegeven aan bewegen - in de rest van de lessen en buiten schooltijd zitten kinderen al meer dan genoeg.
Université de Genève - Physical inactivity proved risky for children and pre-teens - Communiqués de presse - UNIGE
  • Deel
Druk af