Dat maakten de Nederlandse en Belgische supermarktketens Ahold en Delhaize vanmorgen bekend. De twee bedrijven spraken vanaf het begin van de besprekingen van een 'fusie van gelijken' en benadrukken dat opnieuw door de combinatie 'een echte fusie van gelijken' te noemen waarin "twee zeer complementaire bedrijven' samengaan "om een wereldleider in de voedingsdetailhandel te worden." Een feit blijft echter dat de aandeelhouders van Ahold straks 61% in de combinatie zullen krijgen.

Ahold Delhaize hoopt jaarlijks €500 mln extra aan synergievoordelen uit de combinatie van zijn activiteiten te kunnen verdienen. De fusiepartners rekenen erop die extra inkomsten vanaf het derde jaar na de fusie te kunnen realiseren.

Het nieuwe fusiebedrijf heeft 6.500 winkels, telt 50 miljoen wekelijkse klanten en biedt werk aan 375.000 medewerkers. Het zal geleid worden door Ahold topman Dick Boer. Mats Jansson, thans voorzitter van de Raad van Commissarissen van Delhaize, wordt voorzitter van Raad van Commissarissen. Het hoofdkantoor van de nieuwe combinatie zal in Nederland staan. De Europese hoofdvestiging komt in België.

Update: RetailDetail komt zojuist met een uitgebreide analyse van de fusie onder de titel Fuseren is noodzaak voor Ahold en Delhaize.

Fotocredits: het door De Tijd bij het uitlekken van de fusiegesprekken getekende logo van Ahold Delhaize, De Tijd
Dit artikel afdrukken