Niet duurzaam
Want een wereld zonder vee betekent ook een wereld zonder dierlijke mest voor de akkers. De mineralen en de organische stof die wij als akkerbouw afvoeren moeten immers ook weer aangevuld worden. Juist de veehouderij is in staat om daar een belangrijke rol in te vullen en producten te verwaarden tot voor de plant en voor de bodem waardevolle voeding. Daar horen naast gras, wat we als mens niet kunnen verteren, ook bij- en restproducten uit de akkerbouw bij zoals bietenpulp, aardappelpersvezels en bierbostel. In delen van de wereld waar men niet in de luxe positie verkeert van een veestapel van Nederlandse proporties draait de akkerbouw dan ook grotendeels op fossiele kunstmest om de mineralen aan te vullen.
We willen niet in de situatie terechtkomen waarin de biologische akkerbouw al verkeert: een tekort aan organische mest. De biosector kan dat nu nog aanvullen met gangbare mest, de reguliere sector zal dat enkel kunnen doen met kunstmest. En dat willen we nu juist nietDat is niet volhoudbaar en dus niet duurzaam op de lange termijn.
Altijd ook roofbouw
Nou zijn er ook mensen die menen dat plantaardige mest de oplossing is en compost en vlinderbloemigen in plaats van dierlijke mest moeten worden gebruikt. En daar heeft men ten dele een punt. Vlinderbloemigen zijn immers in staat om stikstof uit de lucht te binden en daarmee de inzet van kunstmest en dierlijke mest te verlagen. Echter alle andere mineralen die met gewassen worden afgevoerd, zullen ook weer aangevoerd moeten worden. De ene akker plantaardige bemesten door de andere akker hiervoor te gebruiken is ook niet bepaald duurzaam en legt een groot beslag op het grondgebruik. Onze heidevelden en zandverstuivingen zijn op deze wijze ontstaan. Plantaardige bemesting geeft dus niet alleen opbouw maar altijd ook roofbouw.
Grootste lek
Laten we echter wel zijn: Ook in ons kringloopsysteem van akkerbouw en veehouderij verliezen we nu nog te veel mineralen uit de kringloop. Immers de mineralen uit mensenmest worden niet of nauwelijks teruggewonnen en stromen grotendeels de zee in. Daar zit het grootste lek. Ook die mineralen zullen in een volhoudbare landbouw, zonder de medicijnresten, terug moeten naar de akker. En ja, ook de veehouderij kan nog beter inspelen met haar mest op de behoeften van de plantaardige sector. In de veehouderijsystemen van de toekomst dient juist dit belang veel nadrukkelijke mee te wegen.
Ongebreidelde krimp baart zorgen
Voor een volhoudbare land- en tuinbouw gaat het uiteindelijk om een goede balans tussen plantaardige en dierlijke productie waarin de behoeften van bodem en plant leidend zijn. Daarnaast is een optimaal hergebruik van mineralen nodig die nu nog via de consument weglekken. De huidige ongebreidelde krimp van de veestapel die sommigen voor staan, baart ons als akkerbouwers zorgen. We willen niet in de situatie terechtkomen waarin de biologische akkerbouw al verkeert: een tekort aan organische mest. De biosector kan dat nu nog aanvullen met gangbare mest, de reguliere sector zal dat enkel kunnen doen met kunstmest. En dat willen we nu juist niet.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
kom maar op met die berekening met co2 taks ik ben erg benieuwd. Laat de co2 taks eens gelijk zijn met de btw voor de berekening. Dus de totale co2 emssie van de eindgebruiker = gelijk aan bedrag van btw per inwoner nu.
bv 500 liter diesel op jaar basis
3000 kwh electra
1000 m3 gas
voedsel
duurzame goederen
kleding
tel van alle annkopen op jaarbasis de co2 emissie van productie en verbruik bij elkaar op en deel dat door het betaalde bedrag aan btw nu.
onder aan de streep komt er dan een bedrag per kg co2 uit en daar lijkt me prima mee te rekenen.
Pieter de Wolf Jeroen van Buuren voor circulaire landbouw lijkt mij het Europees niveau een verstandige. Vrijwel alle voedsel is in Europa te produceren en energetisch is dat een aantrekkelijk niveau. Een scenariostudie met een CO2 heffing van 40 tot 60 (of 80) euro per ton zou daar meer inzicht in geven.
#[#37](comment:253863) Jopie, In de link lees ik veel aannames uit andere literatuur en uitsluiting van zaken om tot berekening te komen. Als ik goed gelezen heb moet de uitspraak ook zijn: Nederland heeft nu een N efficiëntie van ongeveer 30% voor crop land, akkerbouw. Livestock, vee en permanent grasland, permanent grasland is uit de studie 'gerekend'. Heb ik juist gelezen?
Wel een verschil tussen ontwikkeling Canada versus Rusland* op Noordelijk halfrond.
*alhoewel dat ook kan liggen aan documentatie lees ik in de tekst. Edoch publiceren ze figuur zonder die opmerking in de kantlijn...
Amerika scoort op cropland ook goed, beduidend beter dan Nederland. ( again livestock, feedlods zitten hier dan weer niet in begrijp ik). Europa is N beter gaan benutten. Dat geld niet voor bijv. Bangladesh of China. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met opkomst van groene revolutie per land.
Ps: naam en #26 in reactie #[#37](comment:253863) matchen niet of lees ik niet goed?
Agnes Jansen 1 , #26, landen met de hoogst ontwikkelde landbouw in combinatie met hoge veedichtheid hebben de laagste stikstof efficiëntie. Nederland heeft nu een N efficiëntie van ongeveer 30%, tegenover Frankrijk en Griekenland ongeveer 70%. Ook landen als de VS, India, Brazilië en Bangladesh scoren beter dan Nederland.
Roemenië heeft binnen de EU de hoogste stikstof efficiëntie. Goed bezig, Agnes.
#34 dat is inderdaad lastig. Ik heb bij de vorige GLB hervorming een kijkje achter de schermen gekregen door een project met enkele LNV ambtenaren die namens NL betrokken waren bij de onderhandelingen. Dat was ontzettend interessant, juist omdat ze een beeld hadden van de politieke verhoudingen. Dat krijg je niet/nauwelijks als je politici hoort, want die verkondigen alleen hun eigen stanpunten.
Wat een interessant platform kan zijn voor je is toekomstglb.nl, dat geeft in ieder geval voor het GLB veel info vanuit het Nederlandse perspectief.