Begin dit jaar braken in Milaan rellen uit in protest tegen wat beschouwd werd als de kaping van de wereldtentoonstelling in Milaan door grote industriële belangen. Auto's werden in brand gestoken en de betogers richten vernielingen aan in de stad. Zowel SlowFood-oprichter Carlo Petrini als de Paus spraken zich uit tegen de opzet van de beurs.

SlowFood besloot tot een campagne om de kleine boeren die volgens de organisatie de wereld voeden en in de toekomst moeten blijven voeden, naar Italië te halen. Omdat het gaat om veelal arme mensen, zette de organisatie een crowd funding-programma op touw om hun reis te financieren. Daardoor kunnen 524 kleine boeren uit de gehele wereld naar Milaan om daar van 3 tot 6 oktober te praten over een andere dan alleen maar grootschalig georganiseerde landbouw in de wereld. Dat aspect ontbrak immers op de Milanese Expo 2015 die geheel in het teken van het duurzaam voeden van de mensheid staat.

Vanmorgen twitte SlowFood bestuurslid Joris Lohman vanuit Milaan:'Best substantieel'
Airbnb, het snelgroeiende multinationale platform op het gebied van logies, blijkt de actie mede te ondersteunen. Dat is, zegt Lohman in gesprek met Foodlog, een gevolg van de bijval die de actie van SlowFood al snel in de Italiaanse pers kreeg. De grote kranten spraken er op hun voorpagina's sympathie voor uit. Benaderd door SlowFood ging Airbnb onmiddellijk in op het verzoek om de boeren - en anderen die op eigen gelegenheid naar Milaan komen - onderdak te bieden. Airbnb betaalt hun onderkomen door huiseigenaren te betalen voor het ter beschikking stellen van hun woonruimte. Dat bedrag is niet oneindig. Lohman houdt het geheim, maar wil wel kwijt dat "het best substantieel is."

AirBNB betaalt het onderkomen van de boeren door huiseigenaren te betalen voor het ter beschikking stellen van hun woonruimte.
Sympathieke kant
Het is opvallend hoe snel moderne, wereldomspannende communicatieplatformen elkaar onverwacht kunnen vinden om keuterboeren uit Senegal, Brazilië en Oeganda even ondeugend als doeltreffend een podium te geven op de wereldtentoonstelling van de grote industrie. We vroegen Lohman hoe hij denkt over het potentieel daarvan. "We zijn er zelf een beetje beduusd van, maar zien er inderdaad heel veel potentieel in om snel en tegen beperkte kosten heel veel mensen te bereiken en bij elkaar te brengen rond een belangrijk onderwerp."

Airbnb ligt onder vuur omdat het platform horeca en hotelbedrijven uit de markt zou stoten zonder belasting te betalen of te hoeven voldoen aan wet- en regelgeving. De organisatie laat zich in Italië van zijn sympathieke kant zien.

Fotocredits: Airbnb, Passionément Emeline
Dit artikel afdrukken