Ahold Delhaize zet in zijn buurtsupermarkten in de VS 500 robots aan het werk. De robots, genaamd Marty, gaan in de winkels van Giant, Martin's en Stop & Shop de vloeren scannen op valgevaar (lekken, kapotte verpakkingen). Tevens checken ze de rekken op verkeerde prijskaartjes of tekorten.

Volgens Paul Scorza van Ahold Delhaize-dochter Retail Business Services, gaat het om "een van de grootste robotoperaties in de geschiedenis van de Amerikaanse supermarktsector."

Marty navigeert dankzij scanners en camera's zelfstandig door de supermarktgangen en kan via een intercom winkelmedewerkers oproepen om een probleem te verhelpen. Zelf dweilen zit er niet in bij de armloze robots. "Ze helpen in de winkels de risico’s te verminderen, maar helpen ook de medewerkers zodat ze meer tijd kunnen besteden aan het bedienen van en contact houden met klanten”, verklaart Ahold Delhaize in RetailDetail de keuze voor de robots.

Dat de robots op termijn mogelijk ook taken van medewerkers kunnen overnemen waardoor deze overbodig worden, blijft vooralsnog onvermeld. De uitrol van de 500 Marty's zal de eerste helft van dit jaar in beslag nemen. Bij andere ketens test Ahold Delhaize ook andere autonome robots, aldus RetailDetail.


RetailDetail - Ahold Delhaize neemt 500 robots aan in de VS
Reageer
  • Deel
Druk af