Het werd zojuist bekend gemaakt op de nieuwjaarsreceptie van de Dierenbescherming. In 2011 stopt Albert Heijn met gangbaar varkensvlees. In de winkels van AH zal dan alleen nog varkensvlees met een Dierenbeschermingsster te koop zijn. De dieren zullen meer ruimte hebben, speeltjes in de stal hebben en de manlijke dieren zullen niet gecastreerd worden. Petje af voor AH. Ik had dit niet verwacht.

De grote vraag is nu wat de andere supers gaan doen. AH is goed voor ca. een miljoen varkens. Grofweg nemen de andere supers er nog eens zo'n 2 miljoen voor hun rekening. Ze moeten wel mee, want anders worden ze versleten voor dierenbeulen.

Als ze zo slim zijn, zijn we er nog steeds niet. We realiseren dan in Nederland voor 3 van de 20 miljoen varkens die hier geboren worden een beter leven.
Die andere 17 miljoen zijn voor het buitenland. Er is bijna geen droog brood aan te verdienen: zullen we er maar mee stoppen of .... gaan de varkensboeren en hun slachters eindelijk meteen leren om er ook echt lekkerdere worst en karbonaden van te maken zodat ook onze voor het buitenland bestemde varkens een beter leven kunnen krijgen. Van de kwaliteit.Zijn onze boeren, hun slachters en slagers daartoe in staat? Eigenlijk is dat de belangrijkste vraag. Vrij vertaald: gaan de boeren en de slagers er nu ook meteen een beter product van maken dat ze niet meteen weer laten uitknijpen omdat dierwelzijn alleen maar een maatschappelijke 'moetje' is. De boeren moesten maar eens claimen dat ze het voor AH gaan regelen als die ze een beetje ruimte laat en AH moest ze daar maar eens de ruimte voor laten. Met een beetje geluk maken we zo van het Nederlandse varken een kwaliteitsexportproduct van gelukkige varkens. Het zou nl. wel eens zou kunnen zijn, dat wij wat beter met onze varkens omgaan dan menig ander land.

Ik was net op bezoek bij Gerard Rutte van uwsupermarkt.nl. We spraken er even live over.


Dit artikel afdrukken