Jumbo bewees dat het anders kan. Verkopen zijn nl. een kwestie van aanbod. Als een consument de betere kip niet kan kopen, kan er ook niks gebeuren. Volwaard had het lef om met een groot financieel risico - er blijft nl. heel veel kip onverkoopbaar over die dus 'doorgedraaid' moet worden als 'gewoon' en dan verlies oplevert - de welzijnskippen te gaan houden die AH nu onder eigen merk gaat doen. Nou moet je weten dat er nog steeds heel wat Volwaardkippen overblijven. Daar is niets aan te doen. Je moet ze in bepaalde aantallen houden om de kippenhouders een boterham te bieden. Maar AH wil ze niet. AH gaat het zelf doen. Net als met varkens. Er zijn al heel lang zgn. Milieukeur- en De Hoevevarkens, die al voor Wakker Dier met z'n foute ballenactie begon niet gecastreerd werden. Je vindt ze o.m. bij de Keurslagers. Maar ook die wil de slimme Zaanse grutter niet. Hij doet het zelf. Hij liet een paar moedige lieden die probeerden het een beetje beter te doen de kooltjes uit het vuur halen en gaat er nu met de buit vandoor.
1. Zo hoefde AH zelf niets te investeren in het 'segment' : het product werd ontwikkeld door Volwaard en Milieukeur
2. Zo blijft het merkloze bulk en kan Albert lekker de prijs naar beneden blijven draaien zodat er vooral niet nog meer welzijn komt
De volgende stap moet straks weer door een stel nobele dwazen worden gezet. Die laten ze dan net zo lang gaan tot ze hun werk en investeringen weer op dezelfde manier kunnen inpikken.
En reken maar dat ze zich er straks over op de borst kloppen. Maar nu weet u het: ze hangen achter de kar, met de hakken in het zand en de hand vooral op de knip.
Volwaard en het Milieukeurvarken van De Hoeve mevrouw, u weet wel waarom.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Flipse. In meerdere AH filialen gezocht naar de risottorijst van Enrico in een katoenen zakje die je mij aanraadde. Niet gevonden. Zeker ook een artikel dat alleen op voorraad is met de Kerstdagen. Maar wo wonder, opeens was daar weer een pondszakje risottorijst (Arborio-variëteit) in de Excellentserie. Gebeden verhoord, dank u Heer Heijn. Ik kookte even 100 gram van die rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Die chreven voor dat na 10 minuten koken de vlam uit moest onder de pan en dat de rijst even losgeroerd moest worden. Afgezien van het feit dat de risotto met water gekookt moest worden in plaats van met lekkere zelfgetrokken bouillon, was er romige risotto verkregen die nog slechts wat roomboter en geraspte parmigiano behoefde om als de ultime classic van alle risotti geserveerd te kunnen worden. Maar nee, dan slaat de Hollanditis toe bij de kookvoorschriften op de verpakking. De rijst moest nog 5 minuten staan in gesloten pan. Resultaat: weg romige risotto. De rijst was nu verkleefd en opgedroogd en doordat de hitte er ook vanaf was, smolt er geen boter noch parmigiano meer in deze kleffe, verstijfde rijsthap. Jammer dat er altijd maar weer droge rijst moet worden gegeten in dit land - zelfs van risottorijst. Mensen, mensen, risotto bestaat uit bijtgare rijstkorrels omgeven door een romige en enigszins vloeibare emulsie. Wie daar niet van houdt, kan beter gewone langkorrelige droogkokende rijst kopen.
Guillaume, Klootwijk - als ik hem goed begrijp - vraagt zich af waarom je een kans voorbij liet gaan om je verslaggeverschap vorm te geven door even polshoogte te gaan nemen en er hier over te vertellen.
Inderdaad Flipse, nuanceren mag of moet zelfs, net zo goed als polariseren nodig kan zijn. Die ene Label Rouge kip die bij mijn lokale AH ligt, die koop ik. Wie nog meer?
klootwijk@ & AH@, die over schouders mee leest ?
1. Wouter: De beste humor is onschuldig. De scherpste een vorm van sarcasme
2. AH: Als ik langs uw vieze kippen loop, ril ik wel eens. Kwaliteit wordt niet primair gecreëerd door diervriendelijkheid. Diervriendelijkheid is een emotionele zaak, uitgaande van een dwaze vorm van empathie door de klant, die zich zelve blijkbaar moet inbeelden een kip te zijn en last te hebben van leefomstandigheden. Kwaliteit wordt wel bepaald door de mate van natuurlijke (op)voeding en….ras. Zodra u in staat bent een stuk kip aan te bieden, dat er uit ziet als deze bovenbil van de haan die ik deze morgen slachtte, wint u er een klant bij.
Opmerkingen:
Een parelhoender of een Mechelse koekoek die à la mode de AH wordt gekweekt verliest niet zijn oorpsronkelijk smaak, maar zal kwalitatief minder smaken als een ‘vrije’ hoender. Deze haan liep langer dan een half jaar buiten, en de (vreet)kosten zijn navenant. Het vel is relatief hard; het werd er van af gestroopt. Let op het gele vet. De smaak is uniek, en kan niet vergeleken worden met een Volwaard.
Nu ik toch aan het ‘slachten’ ben:
1. Hier zie je het ‘haasje’ (een onterechte naam; het is borstvlees, en misschien zal een ornitholoog het aanduiden als een rudimentaire gesplitste borstspier, die de vliegbeweging mogelijk moet maken. Kippen vliegen nog steeds met gemak een boom of struik in, maar doen sinds kort niet meer mee met duivenvluchten naar Orleans of St. Omer).
2. De haasjes braden/bakken glad af omdat het 1 spier is. Gisteren in de C-1000 extra opgelet. Wat daar als gebraden kippenhaasjes werd aangeboden maakte de indruk als ‘reep’ uit de borst te zijn uitgesneden, en was eerder kronkelig van vorm en leek me eerder gebakken in vrije olie. Gewone reep borstvlees ? Ik weet het niet.
Prettig, smaakvol weekend.
Laat ik het zo formuleren: we zijn het eens over de rol die AH in het verleden heeft gespeeld mbt innovatie. En over het beleid dat nu gevoerd wordt. En nu maar hopen dat er in Zaandam iemand op Internet zit te spelen...
Wat dat betreft de door jou genoemde gevolgen, ben ik er nog niet geheel en al uit...