Sommige groente altijd, andere in het seizoen 'los'
De afgelopen periode heeft de grootsuper onderzocht of bepaalde groenten ook zonder plastic jasje kunnen. Dat bleek het geval en dus liggen vanaf volgende week koolraap, spitskool, winterpeen en sereh 'los' in de schappen liggen. Op korte termijn volgen biologische prei, biologische courgette en biologische avocado's.
Andere producten zullen alleen in bepaalde periodes van het jaar 'los' verkocht worden, zoals radijs en diverse varianten paprika's.
Glutenvrij assortiment meer dan verdubbeld
Een andere categorie klanten die meer en meer van zich laat horen, zijn de mensen die glutenvrij moeten - of willen - eten. Ook zij komen voortaan bij Albert Heijn aan hun trekken. Het glutenvrije assortiment wordt met maar liefst 200 producten uitgebreid. Albert Heijn biedt voortaan 320 glutenvrije producten, waaronder diverse bakmixen, mueslirepen en een gluten- en eivervanger. Klanten met een koemelkallergie kunnen voortaan kiezen uit 60 lactosevrije producten, klanten die natriumarm willen eten hebben de keus uit 25 producten en het 'suikerbewuste assortiment' is uitgebreid naar 85 producten, schrijft Distrifood. En ook de klanten die de voorkeur geven aan 'natuurlijke ingrediënten' worden op hun wenken bediend. AH introduceert een serie nieuwe producten: 'de tussendoor-repen van Nakd, Oskri en diverse Cereal Bio artikelen, maaltijden en soepen van 'Look what we found'.'
Niet alle producten zijn altijd in alle winkels verkrijgbaar. Maar gelukkig is het volledige assortiment wel op AH.nl te krijgen. Scheelt toch een uitstapje naar de verpakkingsloze of glutenvrije super.
Fotocredits: 'Prepackaged vegetables on the shelf', Miran Rijavec
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Verpakte groenten in de supermarkt lijkt me wat meer hygiënisch. In de supermarkt zie je vaak dat jan en alleman onverpakte groente effe beetpakken, bekijken, toch maar niet kopen, en dan weer terug leggen. (Een hele hoop) handenvet achterlatend op de teruggelegde onverpakte groentes. Weliswaar wordt er in de keuken geschild en gekookt maar het is niet echt smaak bevorderend wanneer je weet dat een heleboel mensen in de handen hebben gehad wat je gaat eten. Alleen het idee al. Bij de groenteman is het alleen de groenteman die groentes even in de handen heeft. Dat is maar 1 die onverpakte groentes met de handen aanraakt ten opzichte van 20 of meer klanten in de supermarkt plus de soms smerige loopband bij de kassa inclusief de handen van de kassière . Ik vind het hygiënisch gezien wel prettig dat groentes in de supermarkt verpakt zijn.
@Frank #10, speciaal voor je opmerkingen ben ik nog even naar de groentespeciaalzaak gefietst. Eens even kijken wat ze precies in het assortiment hebben.
Doosjes blauwe bessen: herkomst Spanje
Doosjes verse frambozen (hele mooie): herkomst Spanje
Tuinbonen, los: herkomst Spanje, Almeria
Grote gele en donkerpaarse pruimen, los, wel een beetje prijzig: herkomst Zuid Afrika
Bergamot citroenen: herkomst Italië, maar daar was hij niet helemaal zeker van
Ik zag geen asperges, ik zag trouwens nog wel meer niet, maar dat hindert niet.
Natuurlijk ook spullen uit Nederland en Frankrijk.
Kennelijk zoekt de speciaalzaak het ook wel eens ver weg. De herkomst van zijn producten staat niet overal vermeld (dat is wel verplicht). Toen ik er om vroeg voor de pruimen, reageerde hij "not amused".
Dat begrijp ik. Er stonden trouwens meer klanten in de winkel.
Mythes over lokaal en seizoen zijn misschien leuker dan pruimen uit Zuid-Afrika.
@Joep #8 en @Frank #9 Graag ga ik met jullie even naar de groentespeciaalzaak om boodschappen te doen. Vanavond eten we als toetje aardbeien en bij de kipfilet graag verse spinazie.
We komen binnen. Als we aan de beurt zijn, vraag ik: 'een pond aardbeien graag'.
De groenteman pakt de aardbeien uit de kist waar ze los in liggen.
En dan?
Dan pakt hij een zakje, zet dat op de weegschaal en weegt daarin de aardbeien af.
Vervolgens legt hij het zakje klaar op de toonbank.
'Anders nog iets?'
'Ja, graag een kilo spinazie'.
De groenteman pakt dit keer een plastic zakje en vult het met een grote hoeveelheid (een kilo is veel volume) spinazie.
'Anders nog iets?'
'Nee dank u'.
'Dat is dan €....'
Ik betaal en krijg de zakjes aardbeien en spinazie aangereikt.
Hoezo alles alleen maar onverpakt bij de groentespeciaalzaak?
#5 Simone, bedoelen jullie niet, als ik het in de buurt kan krijgen en daardoor snel in de winkel heb, kan het vaak zonder verpakking, maar als ik bv de Asperges uit Peru haal moeten ze eerst ontsmet in de chloor en dan onder gas verpakt naar de Nederland, om enigzins vers in de winkel te komen.
Dat is toch jullie grootste probleem, veel dingen worden van zo ver gehaald dat ze op de "normale" manier niet meer vers in de winkel zouden komen.
Durf te zeggen wij doen meer aan seizoens-groenten.
Bij onze groenteboer zitten alleen de aardbeien en bessen 's zomers in een bakje.
Het is tegenwoordig eerder een logistiek probleem (veel langere trajecten dan voorheen) dan een kwestie van langer kunnen bewaren. Vers inkopen in kleine hoeveelheden, goed behandelen en in iedere gewenste hoeveelheid kunnen leveren. Zelfs in warme landen kan het onverpakt verhandeld worden. Met uitzondering van warmte minnende groentes, behoren de meeste groentes uit onze koudere streken niet in een verwarmde winkel thuis. Ze hebben er baat bij als ze buiten liggen zolang het niet vriest. Kijk naar de bloemist, de groenteboer en de groentes op de markt. Ook kleinere supers in andere landen stallen hun groentes vaak buiten uit. Bij de grote supers worden bladgroentes vaak beneveld om uitdroging te voorkomen. Supermarkten in ons land zouden m.i. gebaat zijn bij een half open onverwarmd voorportaal voor de verse groentes. Daar worden de verschillende groentes afgewogen en in 1 zak gedaan met een prijskaartje.