Zowel AH als de Keurslagers zien wel een verschuiving: klanten worden kwaliteitsbewuster. AH speelt daar op in door in te zetten op kwaliteitsverbetering, biologisch en scharrelvarkensvlees en een nieuwe lijn varkensvleesproducten 'Lekker uit de oven'. De Keurslagers zien al dat concepten als Livar, Heydehoeve en Beemsterland goed scoren.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dit is wat de Boerderij schrijft:
"Marc van der Lee van Vion wijst op de economische omstandigheden. Het goedkopere kippenvlees profiteert van de matige economische situatie. Van der Lee gelooft niet dat omschakeling naar berenmesterij of andere kwaliteitsaspecten een rol spelen.
Ook verschuivingen in het retaillandschap spelen volgens de Vion-woordvoerder een rol. De invloed van C1000, die bekend stond als een vleesaanbieder met veel acties en diepgaande prijzen, is aan het verdwijnen. Dat heeft invloed op de verkochte volumes."
Marc zit - begrijpelijk - nog in zijn defensieve schuttersputje.
Zou hij niet beter kunnen zeggen dat de consument inderdaad voor beter vlees kiest,
dat ook een C1000 minder kilo's knalt?
Dat hij blij is dat de consument ondanks de crisis bereid is om ook meer voor te betalen voor beter vlees, dat Vion dat graag levert, zijn kwaliteitscontrole nog beter op orde heeft. Meld trots dat beren niet meer gecastreerd worden. Het zou helemaal mooi zijn als het lukt om besmettingscijfers van eindproducten te reduceren. En laat iemand die het Engels écht beheerst alsjeblieft voortaan het stonecole-english op de Vion-site even checken.
BTW: SKAL zou in al januari melden wat ze met de Encebe-affaire zouden doen.
Blijft dat binnen achterkamertjes? Vion zou daar ook een goede draai aan kunnen geven, en meer transparantie bieden over de kwaliteitscontrole.
En heb het NOOIT meer over eenmalige incidenten. Overal worden fouten gemaakt, en daar kun en moet je van leren, zeker als er structureel iets fout blijkt.
Mevrouw Herzberger zegt dat ze duurzaamheid serieus neemt. Marc Jansen zegt dat voedselveiligheid boven verkoopcijfers gaat. "Not guilty" mevrouw Herzberger zat dinsdag nog een congres over leveranciersaansprakelijkheid voor veilig voedsel voor.
Dan moet het de integriteitsmanager van AH toch lukken om bijvoorbeeld met het Voedingscentrum, Schippers en/of Dijksma - en Vion? - ook een "Vleesmaatje" te bedenken, dat kan helpen om ons ook gezondere porties beter vlees, met
veel minder ESBL dan kip, en met eerlijker marges voor Vion en boeren te leren eten?
Wat Marc mij dan misschien weer kan uitleggen: Vion is inmiddels natuurlijk een maatje kleiner gegroeid, maar hoe is het mogelijk dat niemand - anders dan eventueel van Zembla - de naam van de indertijd grootste vleesproducent van Europa, met 30.000 medewerkers en een omzet van 10 miljard - en nog steeds geen kleintje! - kent?
Ik weet zeker dat Van der Lee dolgraag van je wil horen hoe hij dat voor elkaar moet krijgen. Heb jij tips voor hem?
Waarom stelt van der Lee van Vion zich toch weer zo defensief op?
Waarom maakt hij niet van deze mooie gelegenheid gebruik om een lans te breken voor beter vlees, waarvoor ook Vion een hogere marge zou moeten kunnen halen?