Hoe gezond zijn paprikachips en hoe duurzaam worden ze gemaakt? Consumentenorganisatie Questionmark test in de paprikachips-wijzer 23 varianten op zout en verzadigd vet, het gebruik van palmolie en de aanwezigheid van een biologisch keurmerk. Hoeksche, Lays Stax, Jumbo Biologisch, Go Pure en AH Biologisch krijgen de goedkeuring van de organisatie omdat ze weinig zout bevatten en qua verzadigde vetten voldoen aan de richtlijnen voor ‘zoutjes’ van het Voedingscentrum. De Hoeksche chips scoren het best door de lage hoeveelheid suikers.

De AH Basic chips eindigen onderaan. Door het gebruik van palmolie bevatten de chips zes tot tien keer meer verzadigd vet dan andere varianten. Palmolie laat ze ook nog eens slecht scoren op duurzaamheid omdat voor de winning van zulk vet tropische ecosystemen moeten wijken. Lays Sensations is veruit de zoutste, met ruim 60% meer zout dan de reguliere variant van hetzelfde merk. Net als Foodlog concludeert Questionmark dat ovenchips minder verzadigde vetten bevatten, maar drie keer meer suikers dan gefrituurde aardappelchips.
Questionmark - Paprika chips-wijzer - Questionmark
Reageer
  • Deel
Druk af