"De chemische industrie zet alles op alles om Europese afspraken om te komen tot een gifvrij milieu te dwarsbomen." Dat beweert Trouw op basis van "een gelekt document dat in handen is van diverse Europese kranten".

De traditionele agrochemische zouden "hulp van binnenuit krijgen" om de Green Deal van Eurocommissaris Frans Timmermans aan te passen. Het gebruik van giftige stoffen in het milieu zeer vergaand terugdringen is één van de pijlers van de Green Deal. In 2030 moet het gebruik van chemische middelen met 50% zijn teruggedrongen.

Uit een concept-versie van de Chemicaliën Strategie voor Duurzaamheid (waarvan de eindversie naar verwachting in oktober wordt gepubliceerd) zou blijken dat die "stevig is bewerkt door ambtenaren van het directoraat generaal voor de interne markt, industrie en ondernemingen, zeg maar het Europese ministerie van economie en handel". Volgens Trouw zijn "scherpe kantjes voor de industrie geschrapt' en zijn "diverse passages vervangen door vagere formuleringen die de ernst van de uitstoot en het mengen van verschillende chemicaliën afzwakken".

Uit kringen van boeren en tuinders is zeer regelmatig te horen dat zij een gebrek aan milieuvriendelijke middelen vrezen omdat de afschaffing van toegelaten middelen sneller gaat dan de toelating van natuurvriendelijk systeemaanpakken waarmee natuurlijke weerstand en afweer worden gestimuleerd en de middelen die daarvoor benodigd zijn.
Trouw - Chemielobby doorgedrongen tot binnen de Green Deal van Timmermans
  • Deel
Druk af