Het gaat spannen om de toekomst van de boerenstand in ons land. Eerst blies D66 het akkoord - geen aantallen vee benoemen - binnen de coalitie op door voor te stellen de veestapel te halveren. Dat kon de partij dankzij de Raad van State die het Programma Aanpak Stikstof afschoot. Daardoor belandde Nederland in een bestuurlijke crisis van jewelste. De boer werd opeens de concurrent van goedkoop vliegen, betaalbare huizen en wegenbouw. In zulke gevallen is de politieke keuze snel gemaakt. De burger die straks weer naar de stembus moet, kiest immers voor een betaalbaar huis en genoeglijke mobiliteit.
In de NRC zegt boer Theo Vernooij dat zo: "Het voelt een beetje alsof ze zeggen: jullie zijn er verantwoordelijk voor dat er geen huizen worden gebouwd”.

Voor activistische boeren is het reden om naar Den Haag te trekken met een trekker. De grote boerencoöperatie Agrifirm deed het gisteren anders. Het grote inkoopbedrijf plaatste een paginavullende advertentie in De Telegraaf. Boodschap: we zijn trots op onze boeren. De cijfers moeten bewijzen dat Nederlandse boeren een enorm succes gehad bij het reduceren van hun stikstofemissies. Dat hebben ze ook. De cijfers zijn berekend door de WUR.

Toch zegt de Commissie Remkes die de regering over de verdeling van stikstofvervuiling moet adviseren, dat de boeren eraan zullen moeten geloven: minder vee. Het wordt een heet najaar, voorspellen wij alvast.
Agrifirm - Trots op de boer!
Reageer
  • Deel
Druk af