In Australië is de aardappel van Agrico wel een groot succes, vertelt Agrico-directeur Jan van Hoogen in het Financieele Dagblad. Daar is het toegestaan te adverteren met teksten als: “Carisma is het eerste aardappelproduct dat koolhydraten bevat die langzaam vrijkomen. Langzaam vrijkomende koolhydraten zorgen ervoor dat je lichaam gedoseerde energie krijgt. Dat resulteert in een minder snel hongergevoel. Deze aardappel past perfect in een bewust gezond dieet”.
Agrico-directeur Jan van Hoogen toont zich teleurgesteld over het verbod van EFSA en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op het voeren van een generieke gezondheidsclaim. Wetenschappelijk bewijs voor de medische effecten van GI-scores is er volgens de EFSA niet. Van Hoogen zal geen aanvraag indienen, daarvoor schat hij de kansen - gezien de eerdere ervaringen van Becel en Yakult - te klein in.
De Carisma kan zich door het niet op de verpakking mogen zetten van de lage GI onvoldoende onderscheiden van andere aardappelen en is bijvoorbeeld bij Albert Heijn alweer uit de schappen verdwenen, schrijft het FD. Best zuur, want de Nederlandse Diabetesvereniging staat wel volledig achter de Carisma. "Vanuit de patiëntenvereniging waren wij enthousiast over deze aardappel. Nederland blijft toch het land van aardappeleters."
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Langzame koolhydraten zijn het essentiële verschil... tussen gezond en ongezond....met HFG siroop, geraffineerde suikers e.a. zoet toevoegingen in voedsel en frisdrank worden de hoogtepunten in metabolische aantastingen bereikt.... 'langzame' koolhydraten zijn niet goed gedefinieerd, en onderscheid daartussen is moeilijk te maken (er spelen zoveel factoren een rol), mede omdat dit samenhangt met voedingsvezels (darmflora) en nutriëntencontent…. dus wetenschappelijk 'bewezen gezonder' is deze aardappel niet echt.... maar het lijkt toch een betere keuze.... en de diabetes vereniging heeft hier misschien gelijk in. Maar een aardappel wordt meestal niet alleen gegeten... laat die NDV ook eens aandacht besteden aan 'gladde soep' als ontbijt met een 'gewone' aardappel....
om tussen aardappels hierover onderscheid te gaan maken lijkt toch de plank misslaan. Dan kun je het beter hebben over schimmelbestrijdingsmiddelen... veel belangrijker voor de volksgezondheid! (in meerdere opzichten). En over voedingseducatie als preventie. Die na jaren discussie hierover nog steeds niet in het onderwijs zit als essentieel vak voor een essentieel deel van het menselijk bestaan . Die de meeste mensen een veel belangrijker basis voor de rest van hun leven kan geven dan veel andere vakken... en in potentie veel problemen kan oplossen.
Een Georgische aardappel/groentensoep... met 'gewone' aardappel.... wat ambachtelijk bood erbij.... ipv 'highly processed' industriebrood met margarine en fabrieksbeleg... WAUW! Of een heerlijk MD ontbijt met wat (niet zo HP wit met allerlei 'verbetermiddelen'!.. daarover hoeft helemaal niet zo moeilijk gedaan te worden dan) brood.... DAT brengt VERANDERING. Niet deze aardappel.... daar los je de problemen niet mee op.
Wat is het nou, minder koolhydraten per kilo piepers of koolhydraten die langzamer vrijkomen. Dat zijn toch 2 verschillende dingen?