Wereldwijd zijn er zo'n 10 à 15 grote investeringsfondsen die zich richten op food- en agri. Ze zijn vooral te vinden in de VS. Maar binnenkort komt er in Nederland eentje bij: het Israëlische GreenSoil Investments start een fonds van zo’n € 50 miljoen voor Europese voedsel- en agrotechbedrijven. Dat meldt het FD. Minstens de helft van de investeringsgelden zal voor Nederlandse bedrijven aangewend worden. Het fonds denkt in zo'n 15 bedrijven te gaan investeren. De kapitaalinjecties liggen in de orde van grootte tussen de € 1 en € 5 miljoen, over een aantal jaren.

Innovaties in agrotech
"Nederland brengt veel innovaties in deze markt voort", zegt medeoprichter Gideon Soesman. "Er gebeurt hier veel en er is een gebrek aan investeringsgeld. Verder ben ik Nederlander. Dat maakt het ook gemakkelijker."

GreenSoil richt zich op bedrijven die al een product kunnen laten zien, in bètaversie of waarvan al wat is verkocht. "We zijn geen pre-seed fonds". GreenSoil is vooral geïnteresseerd in bedrijven die schaarse bronnen als water en grond efficiënter zeggen te benutten. In Israël, waar GreenSoil 4 jaar geleden begon, heeft het investeringsfonds inmiddels $ 32 miljoen geïnvesteerd. Soesman ziet Israël als een 'voorloper in landbouwtechnologie'. "Het is een klein land met veel woestijn en kan landbouwproducten niet bij de buurlanden halen. Daardoor wordt veel agrotech daar ontwikkeld". De fondsmanagers bekeken 350 bedrijven voordat zij met 5 bedrijven in zee gingen. Zo hebben zij bijvoorbeeld Rootility in portefeuille, een bedrijf 'dat sterkere wortels ontwikkelt en aan planten ‘plakt’, waardoor de oogst bijna verdubbelt'.

"Maar dat het goed voor de wereld is, is geen hoofdcriterium om te investeren. Het gaat erom dat onze investeerders er geld mee kunnen verdienen", besluit Soesman.

Fotocredits: GreenSoil Investments
Dit artikel afdrukken