In de Ondertussen van maandag 18 november vallen mij op:

- De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft bij 'verschillende grote handelaren in de agrarische sector' invallen gedaan (RTL Z). De ACM vermoedt dat de handelaren onderling afspraken hebben gemaakt over inkoopprijzen, waardoor boeren mogelijk 'afgeknepen' zijn (Boerenbusiness). Om welke bedrijven en welke sectoren het gaat wil de ACM niet bekend maken, omdat het onderzoek naar mogelijke overtreding van de Mededingingswet nog loopt. Waarom dan wel het onderzoek naar buiten brengen? Dat heet transparantie. De ACM wil openbaar maken dat "dergelijke mogelijke overtredingen worden onderzocht," zegt woordvoerder Mulco Mijnlieff. De ACM kwam in actie na tips. LTO Nederland noemt het 'zorgelijk' dat de ACM een prijsafspraak vermoedt en volgt het onderzoek met grote belangstelling.
Naast dit specifieke onderzoek wil de ACM meer inzicht geven in de prijsvorming in de voedselketen. Halverwege volgend jaar moet een prijsmonitor inzichtelijk maken hoe de prijs van uien, witte kool en zuurkool, tomaten, peren, melk en varkensvlees is samengesteld.

- De Vegetarische Slager scheept zijn investeerders van het eerste uur met 'een fooi' af (Nieuwe Oogst). Vier jaar geleden haalde de Vegetarische Slager in no time €2,5 miljoen op voor de bouw van een fabriek. Beleggers die het risico aandurfden zouden tot 2022 kunnen rekenen op een jaarlijks rendement van 5%. De Slager boerde goed. Zó goed, dat het bedrijf overgenomen werd door Unilever. Dat bedrijf koopt nu de obligaties terug. Tegen een vergoeding van eenmalig 2%. Zo pikt Unilever zelf een graantje mee van de onstuimig groeiende vleesvervangermarkt.

- Na de klimaatstakingen, de hongerstaking. In meer dan 25 landen zijn vanaf vandaag klimaatactivisten van Extinction Rebellion in hongerstaking gegaan (Parool). In Wageningen zijn 3 Nederlanders voor een week met eten gestopt. Ze willen dat de regering, de gemeente Wageningen én het bestuur van de universiteit van Wageningen klimaatverandering serieus nemen. "Onwetendheid en passiviteit kunnen niet langer worden getolereerd." De hongerstakers weten waar ze aan begonnen zijn: "We willen benadrukken dat we deze beslissing uit eigen vrije wil hebben gemaakt. We doen mee in de wetenschap dat er gezondheidsrisico’s zijn in het ontzeggen van voedsel voor onze lichamen voor zeven dagen.”

In België blijft de gevreesde prijzenoorlog met de komst van Jumbo vooralsnog uit. De Colruyt-vestiging in Pelt, waar Jumbo van start ging, verlaagde voorafgaand aan die opening 650 producten in prijs. Maar 2 dagen later waren 577 producten terug op het oude prijsniveau (Kanaal Z/Knack). Meer Belgisch nieuws: in Nederland gaat de maximumsnelheid op de snelwegen omlaag naar 100 km per uur. België verhoogt de minimumsnelheid naar 80 km per uur (De Standaard). Dat is veiliger. De Vlaamse minister van landbouw, Hilde Crevits, investeert €100.000 om de Vlaamse biologische landbouw te professionaliseren. Daarvoor worden alle belanghebbenden in 'bionetwerken' samengebracht: "actieve en potentiële bioboeren, oogstverwerkers, verkooppunten, lokale overheden, enzovoort." Vlaanderen telt 514 biologische landbouwbedrijven (De Morgen). Even slikken: onze minister van Landbouw wil met bijna een miljard euro aan maatregelen 'kringlooplandbouw' stimuleren.

Check Ondertussen dat al weer verder is.
Dit artikel afdrukken