"We hebben gewonnen", zei Bart Kemp van boerenorganisatie Agractie vandaag blij in een videobericht. Agractie besloot afgelopen week een kort geding aan te spannen voor de rechter in Amsterdam tegen dierenwelzijnsorganisatie Dier&Recht. De NGO startte een week eerder met een 'antizuivelcampagne'. Binnen 48 uur moet Dier&Recht een specifieke poster uit billboards-campagne verwijderen in de 7 steden waar ze hangen. Ook moeten het beeld en de tekst daarbij uit de campagne op de eigen website binnen 4 uur worden verwijderd. Gebeurt dat niet, dan moet Dier&Recht een dwangsom van €5.000 per dag betalen, met een maximum van €50.000.Dier&Recht geeft zich niet gewonnen. "We vallen boeren niet aan," zei Frederieke Schouten, directeur van Dier&Recht. De campagne is volgens haar deel onderdeel van een maatschappelijk debat over dierenwelzijn. Daar was de rechter het niet mee eens. Die oordeelde dat het niet aannemelijk is dat er sprake is van ernstig leed bij pasgeboren kalveren. Het publieke debat mag uiteraard gevoerd worden, vindt de rechter, maar niet op een manier die onrechtmatig is jegens melkveehouders.

In een verklaring reageerde Dier&Recht dat niet de hele antizuivelcampagne wordt gestopt. Volgens de organisatie gaat de uitspraak alleen over de poster waarin een kalf in een kruiwagen wordt weggedragen en waarop de tekst wordt gebruikt dat zuivel leidt tot 'ernstig dierenleed'.

Dat is een feitelijk correcte weergave van de juridische feiten.

Bart Kemp bevestigt dat het kort geding gericht is ingezet en zich keerde tegen de kruiwagen-poster en dat alleen die daarom nu verboden is door de rechter. De 2 andere posters, alsmede de website en de animatie mogen zichtbaar blijven. Op Trouw zegt Dier&Recht niettemin 'zeker van plan te zijn' in hoger beroep te gaan tegen het verbod op de 'ernstig dierenleed'-poster.

Voor boeren is de winst een opsteker. Zij voelen zich hiermee gesteund in hun overtuiging dat niet alles zomaar over hen en hun werk gezegd mag worden. Voorzitter Sjaak van der Tak van boerenkoepel LTO Nederland feliciteerde Agractie met de uitspraak.

Update, 7 december 2021
In een reactie op het oordeel geeft directeur Frederieke Schouten van Dier&Recht aan dat Agractie een veel te grote broek aantrekt door te claimen dat ZuivelNL won tegen Dier&Recht. ZuivelNL won op slechts drie punten de klacht tegen haar organisatie. Ze benadrukt dat de RCC de campagne omschreef als helemaal 'niet zo bezijden' de waarheid.
Reageer
  • Deel
Druk af