Bij de grimmige protesten van boeren gisteren in Groningen ramden boeren de toegangsdeur tot het provinciehuis, reed een boer in op een agent te paard en raakte bijna een fietser gewond door een tractor die door een hek reed. In de tractor reed de van het 1-oktober protest bekende actievoerder Arjen Schuiling mee. Op de site van het Algemeen Dagblad zijn beelden te zijn van gevaarlijk manoeuvrerende tractoren tussen het publiek. Minister Schouten en de Tweede Kamer veroordelen dergelijke onwettige acties.

Agractie, de nieuwe boerenorganisatie van schapenhouder Bart Kemp, zegt in een persverklaring blij te zijn dat de protesten in zeker 5 provincies hebben geleid tot opschorting van het voorgenomen beleid met betrekking tot stikstofemissies. De organisatie wil het het beleid geheel van tafel en streeft naar een beleid waarmee boeren kunnen instemmen.

Agractie distantieert zich echter nadrukkelijk van de incidenten die gisteren in Groningen plaatsvonden. De organisatie schrijft: "Agractie rekent erop dat de door FDF georganiseerde actie op woensdag 16 oktober waardig zal verlopen en dat politiek verantwoordelijk ‘Den Haag’ het voorgenomen beleid zal intrekken." De organisatie is bang dat de boeren hun sympathie onder het publiek zullen verspelen.

Tot de protesten in de provincies gisteren werd opgeroepen door LTO Noord. De zuidelijke boerenkoepel ZLTO houdt zich liever op afstand om geen aanleiding te geven tot ongeregeldheden.

Woensdag aanstaande zal de Farmers Defence Force, de meest radicale boerengroepering, opnieuw in Den Haag protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet en de aanvankelijk nog verdergaande maatregelen van de provincies. Het lijkt logisch te verwachten dat Den Haag naast ME ook pantservoertuigen in paraatheid zal brengen om ongeregeldheden direct en overtuigend tegen te kunnen gaan.

Schuiling verklaarde gisteren zijn activistische houding in een emotionele video, maar gaf duidelijk aan dat boeren zich niet tegen het publiek moeten richten. Wel tegen 'multinationals' en de 'eikels in Den Haag en Brussel'.

Dit artikel afdrukken