Agractie laat in een zojuist verschenen persbericht weten:
In een gesprek wat wij zojuist voerden met het ministerie van LNV, is gebleken dat de voermaatregel, die op 1 september zou ingaan, van tafel is.
We zijn blij met dit nieuws, wat voor enorm veel veehouders een grote opluchting zal zijn.
Vanaf het moment ná het verschijnen van deze maatregel op 6 mei 2020 hebben wij veel overleg gevoerd met het ministerie en samen met andere partijen ons ingezet om het kabinet en ministerie ervan te overtuigen dat deze regeling niet acceptabel is.
Wij zijn blij dat ook ministerie en kabinet nu, mede wegens de droogte van afgelopen voorjaar en deze zomer, inzien dat stikstofreductie niet op deze manier behaald mag worden, met risico’s voor diergezondheid, vanachter de tekentafel.
Hoe verder in het stikstofdossier?
Het kabinet heeft zich een aantal doelen gesteld en bij wet vastgelegd, met betrekking tot vermindering van de stikstof emissie uit landbouw bronnen. Allereerst dienen de cijfers betrouwbaar en gevalideerd te zijn, zonder trucjes waarbij bijvoorbeeld uitstoot uit landbouw geheel anders wordt berekend en behandeld dan uitstoot uit verkeer of luchtvaart. In afstemming met alle andere partijen die vanuit de landbouw aan gesprekken met LNV deelnemen, zullen wij op basis van heldere uitgangspunten en doelen goed afgestemd onze koers bepalen.
We begrijpen hierbij ook de noodzaak tot bouw van woningen en voortgang van projecten, maar dit mag nooit leiden tot een inkomensverslechtering voor de boer of risico op dierenwelzijnsproblemen.
Van stap tot stap zullen wij, samen met de andere partijen, bezien of gesprekken in de goede richting gaan of dat verdere gesprekken geen nut hebben.
Problemen Corona
Herhaaldelijk heeft Agractie de problemen voor boeren, veroorzaakt door de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus, onder de aandacht gebracht van het ministerie.
Ook later deze week zal dit in een gepland gesprek opnieuw gebeuren.
Zonder andere sectoren te vergeten, denken we hierbij als voorbeeld aan de kalverhouders, melkveehouders en aardappeltelers. We roepen het ministerie op tot concrete stappen in overleg om de nood te verlichten en oplossingen te bieden die snel liquiditeit geven aan de bedrijven.
Actie Boerderijprijzen op 10 oktober zal hierop ook de aandacht vestigen. Noteer de datum in je agenda, meld je aan en doe mee!
Team Agractie Nederland
Morgen zou een kortgeding van de Stichting Stikstofclaim tegen de overheid dienen om de stikstofmaatregel van tafel te krijgen wegens onvoldoende onderbouwing. Die zaak lijkt nu irrelevant geworden.

Het effect van de warme sanering varkenshouderij staat in het voorjaar van 2021 vast. Dit heeft tot gevolg dat de voorgenomen stikstofruimte wat later beschikbaar komt, maar gezien de doorlooptijden van vergunningaanvragen en overige procedures levert dit naar verwachting geen belemmeringen op om de bouw zoals gepland door te laten gaan. Wel is er sprake van een andere
ruimtelijke verdeling (minder in de Randstad, meer in de regio oost en zuid) dan het geval was geweest bij de veevoermaatregel. Daar staat tegenover dat de bouwdrempel die het kabinet voorzien heeft op heel Nederland betrekking zal hebben, ook op de Randstad. Daar komt bij dat de saneringsmaatregel zich beter leent voor het vergunnen van structurele depositie dan de veevoermaatregel, die immers in deze vorm van tijdelijke aard zou zijn.
Met die laatste zin zegt het ministerie dat het nu een betere, want duurzame regeling treft om de bouw vlot te trekken.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het % Re is feitelijk ook maar een vreemd (en m.i. onnauwkeurig) getal voor vergelijkingen. Bij een minder smakelijk rantsoen kan het immers best zo zijn dat een koe bij een iets hoger % Re minder Re binnen krijgt. Als een boer amper restvoer accepteert of bij overbezetting aan het voerhek feitelijk hetzelfde, het kan dan immers niet anders of individuele koeien krijgen te weinig.
Het kernprobleem gaat echter niet over eiwit, maar hoe kan/moet een overheid ander gedrag bij boeren bewerkstelligen. In goed overleg? gaat niet lukken, omdat er geen voordeel is voor de boer. Met de zweep? mag niet meer. Met geld? Heeft overheid geen zin in, namens de rest van Nederland. Met regeltjes en boetes? Zal het wel worden, kost niet veel en boeren blijken naast hun liefde voor de dieren vooral gevoelig te zijn in de beurs.
#53 Daarom is het ook zaak de wetgeving zo in te richten dat de boer niet bezig is met 12000 liter per koe maar met saldo per ha bij een lage milieubelasting. Voedsel verbouw je op grond en de koe verwerkt het tot een verkoopbaar product.
René de jong ik laat het aan jou om te beoordelen of ik er verstand van heb.
Enkele voorbeelden van de afgelopen decennia:
- snijmais kreeg eerder tot meer dan 500 kg stikstof uit dierlijke mest,
- grasland meer dan 500 kg werkzame stikstof, en
- een fosfaatoverschot van 50 kg was onvermijdelijk.
Ook nu nog zijn veevoernormen (energie, eiwit, fosfor, vitaminen en overige mineralen) altijd omgeven met een (meervoudige) veiligheidsmarge. Dat weet jij ook.
Melkveehouders en voeradviseurs lieten eerder weten dat een ureumgehalte in de melk van ca. 20 echt het minimum was. Dit voorjaar mailde een melkveehouder me dat zijn ureum daalde toen hij zijn koeien ging weiden van ca. 20 naar 12 tot 15. Het molk best lekker, de koeien waren actief, alert en hadden goede glans. Hij maakte zich niet druk.
Als een melkveehouder 12.000+ kg / koe / jaar wil melken is een zeer uitgebalanceerd rantsoen noodzakelijk. Zijn voeradviseur wil dan niet het risico lopen een gram eiwit te weinig te adviseren en adviseert misschien een grammetje extra om niet het risico te lopen volgende maand bedankt te worden.
#51 #48 Frits, heb je er verstand van of gok je maar wat ?
Lees je weleens colums van advies bureau Boerenverstand?
Bij ons thuis eigenlijk altijd van Agrifirm gevoerd. Begonnen met Cavo (Latuco), althans die naam ken ik ook nog.
In the end mocht de vertegenwoordiger enkel nog rantsoen berekeningen op afspraak doen. Lees waar ik bij aan tafel zat.
Tot op de gram nauwkeurig... Ik hoor haast het RIVM praten via hun Aerius model.
Rantsoenberekeningsmodellen varen heel erg veel een gelijkmatige koers zoals een Aerius model. Ik heb de vertegenwoordiger weleens het gewicht van onze veestapel laten aanpassen!. Lachuh. En toen gaf ik hem het overzicht van de borstlint meting van iedere koe. Wij meette van iedere koe de borstomvang voor de dosering tegen bijv. leverbot. EN altijd allebei eerst schatten wat de koe meet/weegt. Zowel Pa als ik. Man, wat zaten we vaak mis....
Oef wat gaat zo'n rantsoenmodel al mis op 1 parameter. Tot op de gram nauwkeurig, laat me niet lachen. Ik houdt het op +/-100 gram te hoog of laag zo'n rantsoenberekening.
#kuiluitslagoppapierisnietgelijkaangrasindebekbijkoeuitdevoermengwageninmaarthetjaarerop.
Rene, is jouw graskuil helemaal laag voor laag egaal gelijkmatig opgebouwd? Hoeveel gram zou je daar al mis kunnen zitten?
O, en hoe vaak weeg je de doseerder in de brokautomaat na. Ik kan je verklappen dat je dat per broksoort wel mag doen. Eigenlijk zelfs per bulk. Koop maar is een weegschaal die tot de gram nauwkeurig weegt. Hoe nauwkeurig is je weeginstallatie van bijv. je voermengwagen?
#48 Frits, heb je er verstand van of gok je maar wat ?
De koeien worden volgens een uitgekiend rantsoen gevoerd en tot op de gram nauwkeurig bijgestuurd tot het gemiddelde rantsoen 155 á 157 gram RE bevat.
Eiwit is duur dus waarom zou je er meer van kopen dan nodig.
Je mag hier gerust een keertje komen hoor als Agrifirm het rekenprogramma er bij heeft en we aller doornemen.
#47 Jos, het is met de huidige kronkel Wnb niet uitvoerbaar nee, maar het zou het natuurlijk wel moeten zijn want zo is de HR ook bedoeld; behoud van natuur.
En als ganzen door hun velen in aantal (bemesting of overbegrazing) de boel vernielen dan dienen ze simpelweg afgeschoten te worden.
Idem met de grote aantallen vee in de OVP die alle broedparen aldaar verdreven hebben.
Of de hobby van SBB en NM met hun kuddes Schotse Hooglanders of Konikpeerden die door het hele jaar rond te grazen ook alles vernielen, vergunningplicht volgens de HR maar nog nimmer aangevraagd....
De huidige Wnb met bijbehoren KDW (berekende schade) is wellicht het meest schadelijke voor de natuur wat er bestaat.
Berekende schade en nog nimmer aangetoonde ofwel gevalideerde schade; vermesting door stikstofdepositie de meest herhaalde zin van wetenschappers en rapporteurs.... zoals RLi rapport van Krijn Poppe of de fact Vodde van Oene Oenema van 2oktober 2019 alwaar het woordje KDW maar liefst 14 keer in staat vermeld maar ook dat Aerius 50-100% afwijkt.
Wil de eerste wetenschapper zich melden met een bodemonderzoek die aantoont dat de grond vruchtbaarder is geworden door depositie uit NH3.
En zou de eerste ecoloog zich willen melden die vindt dat stikstofdepositie wél een standplaatsfactor (*) is, immers in de landelijke monitoring vinden ze van niet en juist daarom worden betreffende beheertypen in het geheel NIET beoordeeld.
(*)
Heinz Ellenberg (1913 – 1997) was ecoloog, botanicus en bioloog had in 1974 nog geen weet van stikstofdepositie maar wel van de basis kennis van planten en schimmels; de ecologische voorkeur van planten en schimmels & deze is sindsdien NIET gewijzigd.